Губернаторът на щата Илинойс, Дж. Б. Прицкер и губернаторът на

...
Губернаторът на щата Илинойс, Дж. Б. Прицкер и губернаторът на
Коментари Харесай

Провал за Обединената македонска диаспора в САЩ: Месецът на „Македонско-американското културно наследство“ отменен в Илинойс и Мичиган

Губернаторът на щата Илинойс, Дж. Б. Прицкер и губернаторът на щата Мичиган, Гретчен Уитмър, са отменили своите манифести, обявяващи септември 2023 година за „ Месец на македонско-американското културно завещание “. Междувременно резолюция със подобен текст в Сената на Съединени американски щати, импортирана от сенатора на Индиана, Майк Браун, беше оставена без разглеждане в Правната комисия и не беше призната. Тези развития са вследствие на митинг на общността на македонските българи в Америка, която от години се бори против всички опити на крайните македонисти да заграбят нейното културно-историческо завещание в Новия свят, съобщи кореспондент на БГНЕС.


Резолюцията 311 в Сената на Съединени американски щати, както и двете манифести бяха инициирани от организацията „ Обединена македонска диаспора “ (ОМД) със седалище в столицата на Съединени американски щати, Вашингтон. Създадената през 2004г. организация е известна с околните си връзки с партия ВМРО-ДМПНЕ и с някогашния македонски министър председател, Никола Груевски, включен в листата „ Магнитски “ на Съединени американски щати за корупция. ОМД претендира, че е „ единственият глас на македонците по света “. Резолюция 311 в Сената на Съединени американски щати и прокламациите на губернаторите на Илинойс и Мичиган бяха триумфално оповестени от ОМД и медиите в Северна Македония като „ голямо самопризнание за македонската история, просвета и еднаквост в Америка “.

Срещу „ големите триумфи “ на ОМД са възразили водачите на българската общественост в Америка, които са изобличили опитите на крайните националисти от Северна Македония да пренапишат историята на македонските българи, емигрирали в Новия свят в края на 19 в. и началото на 20 в. От страна на американските институции елементарно са открили неналичието на каквито и да било исторически източници за съществуването на етнически македонци в Америка преди времето на комунистическа Югославия, както и неналичието на „ македонски “ църкви и учебни заведения на „ македонски език “. В Илинойс, крайните македонисти дори са се пробвали да потвърдят, че днешните етнически македонци съществуват 7 000 година преди Хр. Навсякъде от ОМД са се пробвали да не употребяват конституционното име на Република Северна Македония за сметка на към този момент анулираното през 2018 година - Република Македония.

От общността на македонските българи в Америка напомнят, че крайната националистическа организация ОМД не признава Охридското съглашение от 2001г., поставило завършек на гражданската война в тогавашната Република Македония и отхвърля Договора за добросъседство сред България и Северна Македония от 2017г., с който се преустановяват претенциите за съществуването на „ македонско малцинство “ в България.

Въпреки неналичието на каквито и да било исторически доказателства, през последните две години от ОМД се вършат непрекъснати опити за корист с демократичните институции в Съединени американски щати, с цел да се сътвори подправена история за съществуването на днешните етнически македонци преди 1945г. През 2021г. по самодейност на ОМД беше импортирана резолюция в Конгреса на Съединени американски щати за оповестяване на септември 2022г. за „ Месец на македонско-американското културно завещание “, която не беше призната, откакто против нея стачкуваха македонските българи в Америка, в това число и от страна на Македонската патриотична организация в Съединени американски щати и Канада, основана от македонски българи в Индиана през 1922г.


През 2023г. ОМД още веднъж разпростряха огромна акция в „ отбрана на македонската еднаквост и език “ в Съединени американски щати, като за задачата трябваше оптимален брой щати да афишират септември за „ Месец на македонско-американското културно завещание “.

Водещо лице в акцията беше Методия Колоски, „ президент-доброволец “ на ОМД, за който се твърди, че преди да оглави организацията през 2004г. е водил акция против построяването на днешното американско посолство в Скопие под предлог, че под него се намира остаряло турско гробище. Колоски е професионален лобист в Съединени американски щати, като през днешния ден все по-често се появява в Северна Македония, а осведомени източници настояват, че води акция да бъде назначен за министър на диаспората. През септември Колоски настойчиво твърдеше пред медиите в Северна Македония, че резолюция 311 на Сената на Съединени американски щати ще бъде призната, като възможното закъснение се дължи на комплицираните процедури в Конгреса на Съединени американски щати. Междувременно прокламацията на ОМД в Мичиган беше анулирана и свалена от формалния уебсайт на губернатора, а в Илинойс, губернатор Прицкер одобри нова разгласа на 28 септември, с която анулира предходния си акт от 1 август т.г. „ заради позволена неточност “.

От стана на ОМД и президентът Методия Колоски към момента няма коментар за анулираните манифести на губернаторите на Мичиган и Илинойс./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР