Групи на гражданското общество на Великобритания и Нигерия призоваха британското

...
Групи на гражданското общество на Великобритания и Нигерия призоваха британското
Коментари Харесай

Призовават Великобритания да върне в Нигерия конфискувани от неин политик активи

Групи на гражданското общество на Англия и Нигерия приканиха английското държавно управление да върне активите, иззети от нигерийския политик Джеймс Ибори назад в страната му, тъй че да могат да бъдат от изгода за елементарните нигерийци, оповестява " Ройтерс ".

Припомняме, че Ибори е някогашен губернатор на петролния щат Делта в южна Нигерия. Той се призна за отговорен в лондонски съд през 2012 година по 10 обвинявания в машинация и пране на пари и получи присъда от 13 години затвор, от която е излежал към половината, преди да се прибере вкъщи.

В писмо до министрите на вътрешните и външните работи на Англия коалиция от близо 50 неправителствени организации съобщи, че дълго отлаганият развой на конфискация е подкопал мощното антикорупционно обръщение, изпратено от присъдата на Ибори преди повече от десетилетие.

" Годините на спиране и закъснение при възобновяване и връщането на тези откраднати активи значат, че това известие до момента е звучало празно за нигерийския народ ", се споделя в писмото, оповестено през днешния ден от една от подписалите го организации - Spotlight on Corruption.

Ибори към момента е авторитетен в Нигерия. През последните месеци е имал срещи с  и има другари и сътрудници на други авторитетни позиции.

Неправителствените организации, които също включват Transparency International и Африканската мрежа за околна среда и икономическа правдивост, оповестиха, че иззетите от Ибори средствата би трябвало да отидат за планове в интерес на хората от щата Делта. Според тях осъществяването би трябвало да бъде обект на наблюдаване от гражданското общество.

Усилията на английските прокурори да конфискуват активите на Ибори започнаха през 2013 година, само че се натъкнаха на многократни спънки и забавяния в съдилищата в Лондон. През юли съдия разпореди конфискацията на 123,9 милиона $ от него. Това е една от най-големите заповеди според Закона за приходите от незаконна активност на Англия от 2002 година, откогато влезе в действие.

Ибори е подал молба за позволение да апелира заповедта. Тя е в ранните стадии на процеса на обжалване.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР