Сръбският парламент одобри новото правителство на Сърбия след обсъждания, продължили

...
Сръбският парламент одобри новото правителство на Сърбия след обсъждания, продължили
Коментари Харесай

След двудневни дебати: Сръбският парламент одобри новото правителство

Сръбският парламент утвърди новото държавно управление на Сърбия след разисквания, траяли два дни, а министрите поставиха клетва, заяви сръбската национална телевизия РТС.

На 17 декември 2023 година в Сърбия се състояха предварителни парламентарни избори, а локални избори се организираха в Белград и още 64 града и общини. Коалицията към ръководещата Сръбска прогресивна партия (СПП) на президента Александър Вучич завоюва 129 депутатски места, а опозиционната коалиция " Сърбия против насилието " стана втората мощ в Народното събрание с 65 места.

Новото сръбско държавно управление бе утвърдено едвам през днешния ден на гласоподаване в Скупщината със 152 гласа " за ", 61 гласа " срещу " и без " въздържали се ", съобщи Българска телеграфна агенция. 

В новото сръбско държавно управление влизат и двама проруски министри, глобени от Съединени американски щати, отбелязва Асошиейтед прес. Единият е някогашният шеф на сръбската разследваща работа Александър Вулин, който посети няколко пъти Русия в последните месеци и който извършва длъжността на вицепремиер в държавното управление. Вторият е Ненад Попович, който е министър без портфейл. Външният министър от предходното държавно управление Ивица Дачич, също проруски политик, дава отговор за вътрешното министерство в новия кабинет.

Сръбската прогресивна партия на президента Александър Вучич има болшинство след изборите, провокирали напрежение поради известия за нередности. Вучич отхвърля да се включи в глобите на Запада против Москва поради експанзията в Украйна, макар че Сърбия осъди експанзията.

Новият министър председател Вучевич повтори, че Белград не има намерение да вкара наказания против Русия и " не може и няма да съобщи " другарството си с Русия. Евроинтеграцията обаче остава " стратегическа цел " по думите му.

Сред целите на новото сръбско държавно управление са и " допустимо най-хубавите връзки " със Съединени американски щати. " Твърдо имам вяра, че връзките ни още веднъж могат да бъдат на високо ниво ", означи Вучевич.

Анализаторът по сигурността и академични учител в Белград Филип Ейдус разказа пред АП състава на новото държавно управление като " завъртане ", основано да изпрати обръщение както на Запада и Русия, по този начин и на сръбските гласоподаватели.

" Изпраща се обръщение на Европейския съюз, че не трябва да притискат Белград прекалено много за демокрацията, върховенството на закона или Косово, в случай че желаят да държат Сърбия на своя страна ", сподели Ейдус. " Същевременно се дава сигнал на Москва за подготвеност за усилване на стратегическото партньорство с Русия ".
 Снимка: БТА/AP, Darko Vojinovic)
Съединени американски щати вкараха наказания против Александър Вулин през юли предходната година, като го упрекнаха в присъединяване в противозаконни доставки на оръжие, трафик на опиати и корист с власт, напомня АП. Службата за надзор на задграничните активи на Министерството на финансите на Съединени американски щати съобщи, че Вулин е употребявал обществения си престиж, с цел да помогне на глобен от Съединени американски щати сръбски дилър на оръжие да придвижи противозаконни доставки на оръжие през сръбските граници. Вулин е упрекнат и в присъединяване в мрежа за трафик на опиати. Той е бил отпред както на армията, по този начин и на полицията в Сърбия и получи два ордена от Русия - от съветската работа за сигурност и от съветския президент Владимир Путин.

Ненад Попович е предприемач и някогашен министър и е упрекнат от Съединени американски щати, че " е употребявал основаните си в Русия бизнеси за лични облаги и за насърчаване на по-близки връзки с водачите в Кремъл ". Това бе оповестено от Министерството на финансите на Съединени американски щати през ноември предходната година.

Санкциите на Съединени американски щати против лица и компании на Балканите са предопределени да противодействат на опитите за подкопаване на мира и стабилността в нестабилния район и на " злонамереното " въздействие на Русия, отбелязва АП.

Западът ускори напъните си да притегли размирния район към себе си, страхувайки се, че Русия може да провокира вълнения, с цел да отклони вниманието от войната в Украйна. Балканите минаха през голям брой войни през 90-те години, а напрежението към момента продължава.

Влошаването на демокрацията в Сърбия отблъсна страната от интеграцията в Европейски Съюз, изясни Ейдус. Съобщенията за изборни измами на вота на 17 декември провокираха улични митинги и конфликти.

" Вучич към момента се преструва, че е на европейския път, тъй като това е от изгода за стопанската система на Сърбия, а Европейски Съюз толерира неговите властнически трендове от боязън от неустойчивост, която може да бъде породена в " задния му двор ", в случай че Белград бъде загубен за сметка на Русия и Китай ", сподели Ейдус.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР