Групата отчита органичен ръст от 8,1% и значително увеличение на

...
Групата отчита органичен ръст от 8,1% и значително увеличение на
Коментари Харесай

Нестле България отчита 10,3% ръст за първата половина на 2022 г.

Групата регистрира органически растеж от 8,1% и доста нарастване на оперативната облага и стойност на акция

Отговорният метод при използването на ценовите нараствания поради невиждания инфлационен напън от всички екипи на локално ниво  разрешава, макар провокациите на пазара, да се реализира забележителен растеж на вложенията зад финансови разноски, цифровизация и резистентност
Органичният растеж доближава 8,1%, с действителен вътрешен растеж (RIG) 1,7% и растеж в цените 6,5%. Ръстът обгръща множеството географски области и категории, с нараснали цени и резистентен действителен вътрешен растеж (RIG).Общите регистрирани продажби се усилват с 9,2% до 45,6 милиарда швейцарски франка (6-месечието на 2021 година: 41,8 милиарда швейцарски франка). Нетните придобивания имат позитивен резултат от 1,0%. Международната търговия усилва продажбите с 0,1%.Маржът на оперативната облага от съществена комерсиална активност (UTOP) е 16,9%, намалявайки с 50 базисни пункта. Маржът на оперативната облага от комерсиална активност (TOP) понижава с 200 базисни пункта до 14,7%, основно заради еднократни позиции.Основната облага на акция се усилва с 8,1% в непрекъсната валута и нараства със 7,3% на отчетна база до 2,33 швейцарски франка. Печалбата на акция понижава с 9,5% до 1,92 швейцарски франка на отчетна база.Свободният паричен поток е 1,5 милиарда швейцарски франка, защото оборотният капитал и финансовите разноски се усилват краткотрайно в подтекста на рестриктивните мерки на веригата за доставки и огромния размер на търсенето.Продължаващ прогрес в ръководството на портфолиото. През второто тримесечие Nestlé Health Science се съгласи да придобие Puravida в Бразилия и The Better Health Company в Нова Зеландия.Прогнозата за цялата 2022 година е обновена:  чакаме органически растеж на продажбите сред 7% и 8%. Маржът на оперативната облага от съществена комерсиална активност в този момент се чака към 17,0%. Основната облага на акция в непрекъсната валута и финансовата успеваемост се чака да се усилят.
Марк Шнайдер, Главен изпълнителен шеф на Нестле, разяснява: „ През първата половина на годината постигнахме мощен органически растеж и доста нарастване на главната облага на акция. Местните ни екипи вкараха нарастванията на цените по виновен метод. Обемът и продуктовият микс бяха устойчиви, въз основа на нашите мощни марки, диференцирани оферти и водещи пазарни позиции. Ограничихме въздействието на невиждания инфлационен напън и рестриктивните мерки на веригата за доставки върху развиването на нашия марж посредством порядъчен надзор на разноските и оперативна успеваемост. В същото време вложенията зад финансовите разноски, цифровизацията и устойчивостта се усилиха доста.

Фокусирани сме върху основаването на споделена стойност както в кратковременен, по този начин и в дълготраен проект. Нарастващата неустановеност в храните по света и засилените опасения за климата, след увеличение на необикновените метеорологични модели, акцентират значимостта на тази стратегическа посока. Добре за Вас и добре за планетата са двата основни стратегически стълба, които нашата компания следва непоколебимо, даже в лицето на обилни краткосрочни провокации. ”

Продажби на Групата

Органичният растеж е 8,1%. Ръстът в цените се усилва до 6,5%, като отражение на забележителната и невиждана инфлация на разноските. Реалният вътрешен растеж (RIG) е резистентен на 1,7%, поради високата база за съпоставяне през 2021 година и рестриктивните мерки на веригата за доставки.

Органичният растеж в развитите пазари е 6,9%, със мощен растеж в цените и позитивен действителен вътрешен растеж (RIG). Органичният растеж на нововъзникващите пазари е 10,0%, с нараснал растеж в цените и постоянен действителен вътрешен растеж (RIG).

По категория артикули, храните за домашни любимци с марката Purina имат максимален принос за органичния растеж, с продължаващ подтик за научно създадените и премиум марки, и Fancy Feast, както и ветеринарните артикули. Продажбите на кафе нарастват с висок едноцифрен ритъм, с широкообхватен растеж при другите марки и в другите географски области, подсилен от мощно възобновяване на каналите отвън дома. Шоколадовите произведения регистрират двуцифрен растеж, като отражение на особеното усилване при KitKat и сезонните артикули. Ръстът при детското хранене доближава висок едноцифрен ритъм с връщане към позитивен растеж в Китай и възстановяване на трендовете за пазарен дял. Водите регистрират двуцифрен растеж, провокиран от премиум марките и още по-голямото възобновяване на каналите отвън дома. Nestlé Health Science бележи висок едноцифрен растеж, провокиран от медицинските хранителни артикули и продуктите за здравословна грижа против стареене. Млечните артикули регистрират междинен едноцифрен растеж със мощно развиване на продажбите на сметана за кафе и хранителни оферти на налични цени. Готовите ястия и готварските артикули бележат невисок едноцифрен растеж, след висока база за съпоставяне през 2021 година, с продължаващо мощно търсене за. Продажбите на вегетариански и растителни храни не престават да порастват с двуцифрен ритъм, водени от.

По канали органичният растеж на продажбите на дребно остава постоянен на 6,7%. В рамките на търговията на дребно, продажбите от електронна търговия нарастват с 8,3%, надграждайки растежа от 19,2% през първата половина на 2021 година Органичният растеж в каналите отвън дома доближава 29,6%, като продажбите надвишават равнищата от 2019 година

Нетните придобивания усилват продажбите с 1,0%, което значително е обвързвано с придобиванията на главните марки на The Bountiful Company, както и на Orgain. Влиянието върху продажбите от интернационална търговия е позитивно на 0,1%. Общите регистрирани продажби се усилват с 9,2% до 45,6 милиарда швейцарски франка.

Оперативна облага от съществена комерсиална активност

Оперативната облага от съществена комерсиална активност се усилва с 6,0% до 7,7 милиарда швейцарски франка. Маржът на оперативната облага от съществена комерсиална активност понижава с 50 базисни пункта до 16,9% в непрекъсната валута и на отчетна база, като отражение на времевите забави сред инфлацията на разноските и дейностите по ценообразуване.

Брутният марж понижава с 280 базисни пункта до 46,0%, след забележителна широкообхватна инфлация на разноските за артикули, опаковки, транспорт и сила. Ръстът в цените, ливъриджът на растежа и успеваемостта спомагат доста за компенсиране на въздействието от инфлацията на разноските.

Разходите за дистрибуция като % от продажбите понижават с 10 базисни пункта, основно вследствие на продажбата на марките Nestlé Waters Северна Америка.

Маркетинговите и административните разноски като % от продажбите понижават с 210 базисни пункта, подкрепени от ливъриджа на растежа на продажбите и дисциплинирания надзор на разноските. Разходите за маркетинг понижават краткотрайно след по-ниско равнище на рекламни и маркетингови действия в подтекста на рестриктивните мерки на веригата за доставки.

Разходите за преструктуриране и чистите други търговски позиции са 1,0 милиарда швейцарски франка, като отражение на по-големите обезценки. В резултат на това оперативната облага от комерсиална активност понижава с 4,3% до 6,7 милиарда швейцарски франка, а маржът на оперативната облага от комерсиална активност понижава с 200 базисни пункта на отчетна база до 14,7%.

Нетни финансови разноски и налог върху прихода

Нетните финансови разноски се усилват с 4,5% до 434 милиона швейцарски франка, като отражение на по-високия междинен чист дълг.

Групата регистрира нарастване на данъчната ставка с 680 базисни пункта до 24,2% вследствие на еднократни позиции. Основната данъчна ставка се усилва със 70 базисни пункта до 20,9%, основно заради географския и бизнес микса.

Нетна облага и облага на акция

Нетната облага понижава с 11,7% до 5,2 милиарда швейцарски франка. Маржът на чистата облага понижава с 270 базисни пункта до 11,5% вследствие на еднократни позиции, в това число по-високи обезценки и налози. В резултат на това облагата на акция понижава с 9,5% до 1,92 швейцарски франка на отчетна база.

Основната облага на акция се усилва с 8,1% в непрекъсната валута и със 7,3% на отчетна база до 2,33 швейцарски франка. Увеличението е главно резултат от мощен органически растеж. Програмата за назад изкупуване на акции на способства с 1,7% за главното нарастване на облагата на акция, чисто от финансовите разноски.

Паричен поток

Паричните средства, генерирани от интервенции, понижават от 5,8 милиарда швейцарски франка на 5,7 милиарда швейцарски франка, основно заради нарастване на оборотния капитал. Групата краткотрайно усилва равнищата на материалните си ресурси заради обилни ограничавания на веригата за доставки. С изключение на нарастването на оборотния капитал, паричните средства, генерирани от интервенции, се усилват от 7,9 милиарда швейцарски франка на 8,8 милиарда швейцарски франка, отпред със мощния органически растеж. Свободният паричен поток понижава от 2,8 милиарда швейцарски франка на 1,5 милиарда швейцарски франка, като отражение на по-високите налози и краткотрайното нарастване на финансовите разноски за посрещане на огромно по размер търсене, изключително при храните за домашни любимци с марката и кафето.

Програма за назад изкупуване на акции

През първото полугодие Групата изкупува назад 6,9 милиарда швейцарски франка акции на Нестле като част от тригодишната стратегия за назад изкупуване на акции за 20 милиарда швейцарски франка, която започва през януари 2022 година

Нетен дълг

Нетният дълг се усилва до 48,5 милиарда швейцарски франка към 30 юни 2022 година спрямо 32,9 милиарда швейцарски франка към 31 декември 2021 година Увеличението значително отразява изплащането на дивиденти в размер на 7,6 милиарда швейцарски франка и противоположното изкупуване на акции в размер на 6,7 милиарда швейцарски франка.

Управление на портфолиото

На 1 април 2022 година Nestlé Health Science приключи придобиването на мажоритарен дял в Orgain, водач в питателните артикули на растителна основа. Orgain добавя съществуващото портфолио от хранителни артикули на Nestlé Health Science, които поддържат по-здравословен живот. Очаква се договорката да способства леко за органичния растеж на Нестле, като в същото време леко понижи маржа на оперативната облага от съществена комерсиална активност на Групата през 2022 година Споразумението включва опцията Nestlé Health Science да придобие изцяло Orgain през 2024 година

На 23 май 2022 година Nestlé Health Science се съгласи да придобие Puravida, премиум бразилска марка за хранителни артикули и здравословен метод на живот. Придобиването ще разреши на Nestlé Health Science да разшири портфолиото си за здравето на потребителите в Латинска Америка.

На 25 юни 2022 година Nestlé Health Science се съгласи да придобие The Better Health Company. Придобиването включва марката GO Healthy, водеща марка добавки в Нова Зеландия, и New Zealand Health Manufacturing, основано в Оукланд индустриално оборудване за витамини, минерали и добавки. Придобиването ще разшири портфолиото на Nestlé Health Science от витамини, минерали и добавки в AOA (Азия, Океания и Африка на юг от Сахара). 

Зона Европа

7,1% органически растеж: 2,1% действителен вътрешен растеж (RIG); 4,9% растеж в цени.

Маржът на оперативната облага от съществена комерсиална активност понижава със 140 базисни пункта до 17,3%.

Органичният растеж е 7,1%. Ръстът в цените доближава 4,9%. Реалният вътрешен растеж (RIG) остава постоянен на 2,1%, макар високата база за съпоставяне през 2021 година и рестриктивните мерки на веригата за доставки. Международната търговия повлиява отрицателно върху продажбите с 5,7%. Отчетените продажби в Зона Европа се усилват с 2,9% до 9,3 милиарда швейцарски франка.

Зона Европа регистрира висок едноцифрен органически растеж, като отражение на нарасналите цени, още по-голямото възобновяване на каналите отвън дома и нововъведенията. Зоната продължава да бележи облаги на пазарен дял, изключително при храните за домашни любимци, кафето и детското хранене.

По категория артикули, основният мотор на растежа са храните за домашни любимци с марката Purina, подхранван от премиум марките Gourmet, Purina ONE и Purina Pro Plan, в това число ветеринарните артикули. Ръстът е широкообхватен във всички канали, изключително в електронната търговия и профилираните магазини за домашни любимци. Gourmet Revelations, неотдавна лансираната супер-премиум храна за котки, отбелязва мощно търсене. Продажбите при нарастват с двуцифрен ритъм, водени от напитките. Водите регистрират двуцифрен растеж, предизвикван от S.Pellegrino, Perrier и Acqua Panna. Продажбите при нарастват с двуцифрен ритъм въз основа на мощния подтик при продуктите от олигозахариди за човешко мляко (HMO). Шоколадовите произведения регистрират междинен едноцифрен растеж със мощно търсене на KitKat в множеството географски области и Baci в Италия. Кафето бележи невисок едноцифрен растеж, воден от разтворимото кафе Nescafé. Starbucks by Nespresso и други капсули, съвместими с Nespresso, бележат спомагателни облаги на пазарен дял в сегмента за търговия на дребно. Готварските артикули регистрират спад в продажбите, повлиян от негативния растеж при пицата и нудълите. Продуктите на растителна основа не престават да означават мощен подтик, като отражение на стартирането на нови артикули.

Маржът на оперативната облага от съществена комерсиална активност на Зоната понижава със 140 базисни пункта. Значителната инфлация на разноските надалеч компенсира растежа в цените, ливъриджа на растежа и дисциплинирания надзор на разноските.

Нестле в България регистрира мощно показване с висок двуцифрен органически растеж от 10,3%, подсилен от отличното показване при бизнеса с детски храни, с марката Purina, Nestle Professional и разтворимо кафе. Добър е и приносът от бизнесът ни с.

„ Първата половина на 2022 година е белязана от редица невиждани провокации за цялото общество освен от позиция на несигурната обстановка в нашия район, само че и заради галопиращата инфлация и повишаващите се цени на всички съществени първични материали и материали. На фона на тази картина отчитаме извънреден триумф - органически растеж на Нестле България от 10.3%, а продажбите, осъществени единствено в страната регистрират даже и по-силен органически растеж от 11.8%, с отличаващо се показване на категориите детски храни, артикули за домашни любимци с марката Purina, Nestle Professional, разтворимо кафе и захарни произведения. Добър е и приносът от бизнесът ни с Храни и Зърнени Закуски.

Ключов индикатор за нас е и  растежът в размер, който в първо полугодие надвишава равнища от +8% като всички канали и клиенти, с които си партнира Нестле България, способстват за отличното показване. В тази конкурентна среда ние препотвърждаваме способността си да растем по-бързо от категориите, в които оперираме, печелейки пазарни дялове.

Този растеж е вероятен, с помощта на общите старания на един стимулиран, въодушевен и предан екип, използване на ценови нараствания, при нужда по виновен метод, финансова дисциплинираност, надзор и висока успеваемост въз основата на оптимизации на всички равнища и процеси. 

Особено сме щастливи, че този метод ни разреши да продължим интензивно да поддържаме развиването на българското общество като даренията ни към всички, имащи потребност от помощ в условия на световна пандемия и война,  за интервала надвишават 482 000 швейцарски франка и в допълнение продължаваме да влагаме във всички наши обществени начинания като, и. 



Благодаря на целия екип на Нестле България за сплотената работа, напъните и персоналната отговорност, тъй като когато работим дружно, успеваемостта е висока и резултатите го демонстрират “, разяснява Петър Стоилов, изпълнителен шеф на Нестле България.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР