Групата на седемте най-развити икономики сигнализира, че е подходящо Европейският

...
Групата на седемте най-развити икономики сигнализира, че е подходящо Европейският
Коментари Харесай

Г-7 предлага ЕС да определи по-висок ценови таван на руския дизел от 100-110 долара за барел



Групата на седемте най-развити стопански системи алармира, че е уместно Европейският съюз да дефинира ценови таван за износа на съветски дизел сред 100 и 110 $ за барел, защото Съединени американски щати и техните съдружници се пробват да избегнат огромни разтърсвания на пазара, оповестява Блумбърг, цитирайки собствен източник от Г-7.

Забраната на Европейски Съюз за импорт на модифицирани петролни артикули от Русия би трябвало да влезе в действие на 5-и февруари, като в същото време единният бок работи с Г-7 за налагане на ценови таван за продажби в трети страни. Европейската комисия предложи таван на цените на съветския дизел от 100 $.

Предпочитаният от Г-7 по-висок диапазон е воден от опасения, че определянето на прекомерно ниско равнище рискува да аргументи скокове на цените или проблеми с дизеловите доставки в Европа. Източникът на Блумбърг отбелязва неналичието на свободен потенциал на дизеловия пазар, както и редица спирания, свързани с поддръжката.

Дискусиите не престават, само че страните са оптимисти за реализиране на договорка преди възбраната на Европейски Съюз за съветския импорт да влезе в действие, сподели още той.

Трудно е да се разбере какви са най-новите цени на съветския дизел, защото двете съществени компании, отчитащи пазарните цени - S&P Global Commodity Insights и Argus Media Ltd. неотдавна стопираха някои от основните си оценки, преди ограниченията на Европейски Съюз да влязат в действие.

Напоследък обаче съветският дизел се продава за сред 115 и 120 $ за барел, уточни неназованият представител на Г-7.

Горивото значително се задържа много над 100 $ за барел в продължение на месеци - най-малко до 10-ти януари, съгласно данни на S&P Global.

Основните фючърси за дизел, които не включват доставките от Русия, пък възлизаха на към 125 $ за барел в петък, съгласно данни на ICE Futures Europe.

Графика на дизеловото гориво (в долари за барел)



Европейски Съюз, който ще разисква равнището на цените през идващите дни, би трябвало да реализира единомислещо единодушие, с цел да дефинира таван. Механизмът ще действа, като не разрешава на фирмите от Европейски Съюз да дават застрахователни или финансови услуги за доставка на съветски горива, в случай че не се продават под равнището на избраната от Съюза горна ценова граница. Този механизъм има две цели: ограничение на приходите на Русия, само че без да нарушава международните енергийни пазари.

Г-7 и Европейски Съюз към този момент вкараха таван на цената на съветския недопечен нефт. За рафинираните горива пък възнамеряват да наложат две ценови граници. Едната би се приложил към артикули, които са с по-висока награда от суровия нефт като дизела. За артикули с отстъпка като мазута Европейски Съюз изследва налагането на ценови таван от 45 $ за барел.

Тези два ценови тавана ще се ползват от 5-и февруари, само че ще бъде възложен гратисен интервал на кораби, пренасящи артикули, закупени и натоварени преди тази дата и разтоварени до 1-ви април, съгласно план на правилник на Европейски Съюз, забелязан от Блумбърг.

Анализатори към този момент споделиха, че даже когато разисквания ценови тавана беше от 100 $ за барел, основното нещо за съветския експорт е европейската възбрана, която ще затвори най-големия експортен пазар на дизелово гориво на Русия, а не самото равнище на ценовия таван.

По обявата работи: Явор Римски БНР подкасти: Черната кутия
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР