Групата на БСП за България в СОС излезе с позиция

...
Групата на БСП за България в СОС излезе с позиция
Коментари Харесай

Групата на БСП за България в СОС скочи на Фандъкова

Групата на " Българска социалистическа партия за България " в СОС излезе с позиция по отношение на прекратената социална поръчка на " Топлофикация - София " и загубата на европейски средства в размер на 177 млн. лева

" Общинското сдружение " Топлофикация - София " ЕАД и подобряването на неговото положение постоянно е било приоритет в работата на съветниците от групата на " Българска социалистическа партия за България " в СОС. Това е стратегическо сдружение за българската енергийна система. Преди 4 години Столична община подписа контракт по Оперативна стратегия " Околна среда " (ОПОС) за финансиране на инсинератор за оползотворяване на RDF-гориво в центъра на София на стойност 177 млн. лева ", се споделя в позицията.
-->
" През 2018 година общинските съветници от групата на " Българска социалистическа партия за България " внесохме искане за референдум с питане към софиянци дали са съгласни общината да изразходва 157 млн. евро, от които 67 млн. евро заем, за създаване на апаратура за изгаряне на RDF боклуци в центъра на София, както към този момент беше решено. Друг от въпросите беше обвързван с местоположението на когенерацията. С него питахме дали хората са съгласни тя да е до завода за отпадък, който се намира в местността " Садината " край село Яна. Разбира се, ръководещото болшинство от ГЕРБ отхвърли това искане за референдум с аргумента, че той е непотребен и незаконосъобразен. След тежките правосъдни процедури с окончателното си решение от 12 януари 2023 година Върховният административен съд (ВАС) върна процедурата по социална поръчка на " Топлофикация - София ", която към този момент е прекъсната от сдружението. Срещу определеното място и технологията имаше голямо неодобрение от жителите на София, поради риска от в допълнение замърсяване на въздуха в града - от Столична община възнамеряваха там да се изгарят 180 хиляди тона RDF гориво годишно, като се транспортират с камиони от завода за битови боклуци в софийското с. Яна ", допълват от  " Българска социалистическа партия за България ".

" Общинските съветници от групата на " Българска социалистическа партия за България " в СОС нееднократно повдигахме този въпрос на публичното внимание и предупреждавахме, че местоположението и технологията на плана, заради редица неуредици и проблеми в процедурите, ще се окаже непостижим и софиянци ще изгубят следващото съществено европейско финансиране ", се споделя още в позицията.

" Това към този момент е реалност. За следващ път Столична община потвърди, че няма управнически потенциал и визионерски метод за решаването на най-важните проблеми на столицата. Управлението на кмета Йорданка Фандъкова и нейния екип в София сложи България в позицията на пленник, като не призна, че Столична община няма потенциала да се оправи с този план. И по този начин България загуби 177 млн. лева А тези средства трябваше да бъдат пренасочени към планове, които можеше да намерят своята реализация ", заключват от  " Българска социалистическа партия за България ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР