Група съпруги на военните от украинския полк Азов се срещнаха

...
Група съпруги на военните от украинския полк Азов се срещнаха
Коментари Харесай

Съпруги на бойците от `Азов` при папата - апелират да отиде в Мариупол |

Група съпруги на военните от украинския полк " Азов " се срещнаха през днешния ден във Ватикана с папа Франциск. Те го приканиха да избави живота на тези военнослужещи, които от няколко седмици са се окопали в стоманодобивния комплекс " Азовстал " в Мариупол, който е обстрелван от съветската войска, предадоха Франс прес и Българска телеграфна агенция.

" Призовахме папата да пристигна в Украйна, а също да приказва с президента на Русия Владимир Путин, да му каже: " Оставете ги да си тръгнат ", съобщи след срещата пред медиите Катерина Прокопенко, брачната половинка на един от командирите на полка " Азов " - Денис Прокопенко.

Срещата с папата е траяла към пет минути, след обичайна обща визита през днешния ден във Ватикана.

" Надяваме се, че тази среща ще разреши да се избави животът на тези хора. Ние сме подготвени на деяние от страна на папата, от страна на негова делегация, нашите бойци са подготвени да смъкват оръжие при положение на евакуация в трета страна ", съобщи Прокопенко.

" Казахме на папата, че 700 наши бойци са ранени, че те страдат от гангрени, от ампутации. Много от тях са умрели, не можахме да ги погребем ", съобщи Юлия Федосюк, друга брачна половинка на боен от " Азов ".

" Поискахме от папата да им помогне, да изиграе ролята на трета страна в тази война, да им разреши да избягат през филантропичен кулоар. Той ни сподели, че ще се моли за нас и че ще направи всичко, което може ", добави тя, наблягайки, че изискванията на място в завода са ужасни, без вода, храна, здравно съоръжение. Жените споделиха, че се опасяват, че военните ще бъдат пленени, измъчвани и убити от съветските сили.

От няколко седмици Мариупол е съвсем напълно под контрола на съветските сили. Единствено под този надзор не е големият стоманодобивен комбинат " Азовстал ", който съветската войска обстрелва непрестанно. Според Киев над хиляди украински военни, измежду които и стотици ранени, се намират към момента в подземните галерии на този огромен индустриален комплекс след евакуацията на всички цивилни предходната седмица благодарение на Организация на обединените нации. Украинските управляващи обявиха, че работят за допустимо изтегляне на ранените военни, медицинския личен състав и военните свещеници от комплекса, като се надяват в тази тенденция на помощта на интернационалните организации и на Турция.

Създаден през 2014 година, полкът " Азов " е в центъра на пропагандната война сред Киев и Русия.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР