Група от мотоциклетни клубове искат да им бъде позволене да

...
Група от мотоциклетни клубове искат да им бъде позволене да
Коментари Харесай

Мотоциклетистите поискаха да могат да карат в бус лентите

Група от мотоциклетни клубове желаят да им бъде позволене да карат моторите си и в бус лентите на огромните булеварди. Това стана ясно от изказване на автомобилния състезател Румен Дунев - ръководител на съдружие „ Автотехнически специалисти по пътна сигурност “. Според него това ще способства за сигурността на самите мотоциклетисти.

„ Предложението е на група от мотоклубове.Това не е една наша волност и прищявка, а наша угриженост за всички нови и неопитни мотоциклетисти, които се тормозят да карат сред колите. И е наша грижа за запазване живота на мотористите на пътя. В по-голямата си част моторите се пробват да минат сред колите, колите се пробват да ги заобикалят, младите водачи мъчно се оправят. Нашето предложение е да се направи един опит и в границите на този мотосезон да се даде опция на мотористите да употребяват тези ленти “, съобщи Дунев пред БГНЕС.

Той прикани виновните институции да се вслушат в настояването: 

„ Хората, от които това зависи, би трябвало да ни дадат късмет да пробваме и по-късно да дават оценките. А не да потеглят скептично. Моят зов, от името на цялото мото-общество, е да ни дадат късмет да пробваме, да може да живеем. И в края на пробния интервал дано дружно отчетем резултатите. Не е наложителна законодателна смяна, а по-скоро воля от страна на общината “.

Според Дунев вече е наложително бус лентите да могат да се употребяват и от мотористите, защото няма центрове за повишение на квалификацията, в следена среда, където всеки един може да се отпусне. Освен това огромна част от новите мотоциклетисти не минават цялостен курс на образование, тъй като в тях липсват детайли, като придвижване по мрачно, при мокро, в мъгла. 

„ Считаме че по този метод ще запазим техния живот, ще могат да се усещат по-спокойни и уверени на две колела “, уверен е той.

Дунев твърди, че карането на мотоциклети в бус лентите няма да докара до спор сред тях и колите на градския превоз, тъй като:

„ Мотоциклетите не са толкоз широкогабаритни и умерено биха се разминали с един рейс или тролейбус. В България бус лентата не е тъкмо дефинирана и тя не е изпълнена в частта си по този начин, както би трябвало да бъде - на никое място в Закона за придвижване по пътищата не попада жълта маркировка. В практики, които има по света, тази лента се води споделена, в която имат право да се движат рейсове, тролейбуси и мотоциклети “.

Тези практики съществуват в Атина, Женева, Варшава, Лондон, Барселона, Англия и други, съгласно Дунев. Пък и мотоциклети не се карат целогодишно, а в интервал от април до края на есента.

Дунев обаче е твърдо срещу таксиметровите коли да могат да карат в бус лентите, защото вече са имали една такава опция - посредством сътрудниците си от маршрутните таксита, да се потвърдят и са проиграли шанса си.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР