Група от 17 европейски лидери, сред които френският президент Еманюел

...
Група от 17 европейски лидери, сред които френският президент Еманюел
Коментари Харесай

Необединена Европа: Меркел, Макрон и компания на нож срещу унгарския ЛГБТИ казус

Група от 17 европейски водачи, измежду които френският президент Еманюел Макрон и немският канцлер Ангела Меркел са подписали взаимно писмо в отбраната на ЛГБТИ обществото на фона на горящата противоречивост на новия анти-ЛГТБ закон на Унгария.

Миналата седмица унгарският парламент прокара нова правна рамка, препоръчана от премиера Виктор Орбан, която не разрешава представянето на хомосексуалността и промяната на пола в учебни просветителни материали, както и телевизионни стратегии, адресирани до хора под 18 години.

Аргументът на унгарското държавно управление е, че главната цел на закона е да се бори с педофилията.

А писмото на брюкселският тим гласи:

„ Във връзка с отбелязването на Международният прайд ден на ЛГБТ общество на 28 юни и на фона на заканите против фундаменталните ни права и в частност практиката на недискриминация въз основата на полова ориентировка, ние показваме нашата обвързаност към общите ни основополагащи полезности, заложени в Глава 2 от Договора на Европейския съюз “

Текстът, оповестен часове преди двудневната среща на върха на Европейски Съюз в Брюксел, не загатва категорично начинанията на Орбан, само че в духа на последните събития надали някой си показва нещо друго.

„ Ще продължим да се борим за правата на ЛГБТИ обществото, потвърждавайки отбраната си по отношение на фундаменталните им права. Уважението и толерансът са в сърцевината на Европейския план “, заключват водачите.

Писмото е направено и промотирано от премиера на Испания Педро Санчес и министър-председателя на Люксембург Хавиер Бетел, пише Euronews.

И ето ни още една линия в пръстта разчертаваща разделянето сред Изтока и Запада.

Подписали декларацията са:

Еманюел Макрон (Франция), Ангела Меркел (Германия), Александър де Кро (Белгия), Марк Рюте (Холандия), Майкъл Мартин (Ирландия), Мете Фредериксен (Дания), Сана Марин (Финландия), Стефан Льофвен (Швеция), Марио Драги (Италия), Роберт Абела (Малта), Кириакос Митсотакис (Гърция) и Никос Анастасиадес (Кипър).

Единствените представители на Източна Европа са Естония и Латвия. Разбира се, Унгария не чака и отвръща на координираният удар. Говорителят на Орбан Золтан Ковач дефинира хода като „ безпочвена атака против Унгария “.

„ Унгарският закон пази правата на децата и подсигурява тези на родителите, той не важи за възрастните “, написа Ковач в свое изявление.

„ Декларацията на водачите от ЕС цитира закона неправилно, пропускайки същностни елементи от текста. Той не разрешава самоцелната показност към децата на освен хомосексуалността, а на сексуалността като цяло. Съответно регулацията не е нито хомофобска, нито хетерофобска “, написа още той.

Пред кореспонденти Орбан показа, че няма да отдръпна закона. А Марк Рюте съобщи, че в случай че Унгария не отдръпна закона „ за нея няма място в Европейски Съюз “.

Успех, Европа!

 
Дъгата против Орбан: Мюнхен посреща отбора на Унгария в цветовете на прайда
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР