Група инженери и дизайнери от Швейцария, Обединеното кралство и Австрия

...
Група инженери и дизайнери от Швейцария, Обединеното кралство и Австрия
Коментари Харесай

Построиха 3D мост без арматура

Група инженери и дизайнери от Швейцария, Обединеното кралство и Австрия проектираха и построиха първия бетонен 3D мост във Венеция без потребление на арматура и хоросан. Мостът се състои от няколко десетки обособени бетонни блока, отпечатани на 3D принтери и след това комбинирани в арки като типичен сводести мостове.

Традиционно бетонните структури, като здания и мостове, се построяват благодарение на армировка - мрежа от стоманени пръти в бетона, която усилва неговата здравина на опън и прегъване. Използването на стоманобетон разрешава да се влагат разнообразни типове напрежения в структурата и дава на дизайнерите по-голяма независимост на деяние.

Исторически обаче мостовете, арките и други структури със сводове са били изграждани по друг метод, като са употребявани васуари - клиновидни камъни, които оформят арките. Така сводестите мостове са в положение да се задържат сами, разпределяйки товара от горните камъни към основата.

3D мостът във Венеция е без армировка. Мостът е предопределен за пешеходци и е с размери 16 на 12 метра и е с оптималната височина 3,5 метра. Мостът има необикновена конструкция: състои се от няколко арки и има пет входа. Максималният диапазон е малко над 15 метра. Натоварването се разпределя от 53 васуара. 

В долната част васуарите са инсталирани върху железни носещи детайли, а вътре в моста има дървени стъпала. Създателите на моста означават, че отпечатването на всички детайли лишило 84 часа, а общото им тегло е 24,5 тона.

Експертите означават, че този дизайн улеснява разглобяването на моста и повторното му сглобяване на ново място. Мостът ще остане в градината до ноември 2021 година, когато биеналето във Венеция, в което е изложен, ще завърши.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР