Грудките на цвеклото, заедно с листата, принадлежат към семейството на

...
Грудките на цвеклото, заедно с листата, принадлежат към семейството на
Коментари Харесай

За какво да използваме листата от цвекло?

Грудките на цвеклото, дружно с листата, принадлежат към фамилията на сладките треви. Там те попадат дружно с други зелении като спанак, къдравото зеле, бялата лобода и други диворастящи, всички включени към тъмните зеленолистни зеленчуци.

Тъй като пораства бързо и се оправя добре с ниските температури, развъждането на цвеклото стартира още преди 2000 години, на първо време в региона на Средиземно море. Вавилонците го култивират през VІІІ век, а в Китай към 850 години след новата епоха то към този момент е позната просвета.

Грудката е това, което съставлява главен интерес от кулинарна позиция, въпреки че римляните на първо време употребявали за храна единствено листата, а плода оставяли за медицински цели. Днес листата също се употребяват, най-много за салати и гарнитури. От тях става и добър зеленчуков бульон. Най-добре да се употребяват до 2-3 дни, откакто са прибрани в хладилника.

Какви са изгодите за здравето от листата на цвеклото?

 Сарми с листа от цвекло

От тях организмът може да получи доста потребни хранителни субстанции. Протеини и фибри се набират в положителни количества от салата или чорба от листа от цвекло, само че също по този начин фосфор и цинк. Антиоксидантите са в добър ресурс в тези листенца, а също витамини - В6, А, С, К. Микроелементи - магнезий, калий, мед, манган, бета каротин. Добрата вест е, че мазнините са малко, както и нездравословния холестерол. Листата имат по-висока хранителна стойност от грудките, а желязото в тях е в отлични стойности. В зелената част на зеленчука се откриват изгоди за целия организъм, а дружно това те оферират отлични ястия за трапезата.

За какво да се употребяват листата от цвеклото?

Зелените листа от цвекло може да се употребяват в кулинарията обработени или пресни на салата. Друг метод за добиване на хранителни субстанции от тях е като се изцеди сок.

Кулинарни хрумвания с листата на цвеклото

 Салата с листа от цвекло

Стандартната зелена салата може да се разнообрази, като се накъсат листата на цвеклото без жилките, поръсят се със зехтин и лимонен сок и се прибавят орехи, сирене или варено пилешко месо съгласно усета.

Супата от листата на цвеклото се подготвя по същата рецепта, както се готви чорба от коприва или спаначена чорба.

Задушени листа от цвекло или спанак на пара, нарязани на ситно, поръсени със зехтин и соев сос могат да се намажат на филия като вегетарианска закуска.

Листата на цвеклото вършат отличен тандем с яйца. Може да се подготви омлет със зеленолистния зарзават или киш от листата на цвеклото за вечеря.

Отново задушени, тъмнозелените листа са красива цветна плънка в лазанята, а могат да се сервират и с морските блага.

Зеленият шейк от листата на цвеклото с определен плод и вода ще внесе прохлада през лятото.

Правилно подбраните храни са и чудесно лекарство и в това е голямото им значение.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР