Грозни/Москва. Чеченският парламент внесе в понеделник в Държавната дума на

...
Грозни/Москва. Чеченският парламент внесе в понеделник в Държавната дума на
Коментари Харесай

„Интерфакс”: В руската Дума внесоха законопроект, забраняващ упоменаването в медиите на националността на заподозрените в престъпления

Грозни/Москва. Чеченският парламент внесе в понеделник в Държавната дума на Руската федерация законопроект, предлагащ да се забрани публикуването в медиите на информация за националността и религията на лицата, обвинени в закононарушения, предава “Интерфакс “

Съответният законопроект (№ 21931-8) беше вписан в базата данни на долната камара на Народното събрание сутринта на 22 ноември. Авторите на документа оферират да се промени член 4 от Закона за средствата за всеобща информация.

„ Забранено е разпространяването в медиите, както и в осведомителните и телекомуникационни мрежи на информация за националността, религията и принадлежността към народите на Руската федерация на лица, причастни към осъществяването на закононарушения “, се споделя в текста на законопроекта.

Чеченските парламентаристи означават, че законопроектът е ориентиран към опазване на междуетническата и междурелигиозната естетика и мира на територията на Руската федерация.

„ Разпространението на такава информация се преглежда като засегнатост на националните и религиозни усеща на почтени, честни жители, същински вярващи, които нямат нищо общо с никаква незаконна активност “, се споделя в обяснителната бележка към законопроекта.

В него се споделя още, че в Русия „ всяка недомислена и повърхностно изречена дума може да се трансформира в детонатор на обществен гърмеж “ и „ да докара до разпалване на междуетническа и сектантска омраза “.

Чеченският парламент в обяснителна записка показва и изявления в обществените мрежи с провокативен темперамент, където се „ образува “ отрицателно отношение към етническа или конфесионална група или лица от тази група и се предлага ограничение на правата на тази група или се подстрекава към принуждение против нея.

Междувременно на 19 ноември заместник-ръководителят на администрацията на президента на Русия Магомедсалам Магомедов съобщи, че медийната общественост би трябвало да обърне внимание на казуса със споменаването на националността на тези, които правят закононарушения в Русия. Той също по този начин сподели, че може би за това би трябвало да се търси отговорност.

" Имаше подобен проблем през последните години, наклонността беше - когато от самото начало хората говореха за лица от някаква народност. Но ние, дружно с правоприлагащите органи и самите публицисти, медийната общественост, сполучливо го изкоренихме. Но явно в този момент е належащо още веднъж да се обърне огромно внимание на това " - сподели Магомедов на втория общоруски конгрес " Народите на Русия ".

Според него не би трябвало да се позволяват опити за разпалване на междуетническо напрежение и не е належащо да се тиражират " такива изказвания " - за лица от каквато и да е народност - във връзка с тези, които съзнателно са нарушили закона.

„ Възможно е даже да се преследва (разпространението на сходни изказвания – ИФ) “, означи Магомедов.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР