Гросмайстор Веселин Топалов завърши наравно със световния шампион Магнус Карлсен

...
Гросмайстор Веселин Топалов завърши наравно със световния шампион Магнус Карлсен
Коментари Харесай

Веселин Топалов направи реми срещу световния шампион

Гросмайстор Веселин Топалов приключи наедно със международния първенец Магнус Карлсен в последния IX кръг на шахматния супертурнир в Ставангер (Нор, €250 000). 47-годишният българин имаше преимуществото на белите фигури и беше в по-добра позиция, само че в последна сметка трябваше да се съгласи на реми след 35 хода.

Световният №1 и неизменим притежател на шахматната корона от 2013 година избра дебют в Защита на двата на коня и устоя на офанзивите на Топалов. Карлсен се нуждаеше от наложителна победа с черните, с цел да си подсигурява купата в конкуренцията, а равенството даде късмет на втория в класирането Шахрияр Мамедяров да стане първенец при триумф против азербайджанския си съотечественик Теймур Раджабов. Тази партия обаче също завърши с помирение и се наложи крайният победител да бъде излъчен след решаващите блиц партии " армагедон ".

" Да, беше доста тежко! - показа по-късно Карлсен. - Нямаше доста на какво да се надявам в моята партия против Топалов. Бях в по-лоша позиция и просто се пробвах да стигна до реми. Мислех, че Шахрияр ще завоюва. И позиционно изглеждаше по този начин, само че очевидно имах шанс. "

В ускорения шах Карлсен победи Топалов с черните фигури и взе спомагателната половин точка в мача, с която се наложи с крайното 1,5:1 т.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР