Грипната епидемия, за разлика от тази за COVID-19, има съвършено

...
Грипната епидемия, за разлика от тази за COVID-19, има съвършено
Коментари Харесай

Проф. Кунчев: Късно е за ваксинация, слагайте маска на обществени места

„ Грипната зараза, за разлика от тази за COVID-19, има напълно разнообразни параметри. При COVID-19 заразяемостта е стотици пъти по-голяма. При грипа нещата са доста по-бавни, само че моделите са едни и същи, други са параметрите “. Това заяви математикът от Българска академия на науките проф. Огнян Кунчев пред Bulgaria ON AIR във връзка със обстановката с грипа, респираторните болести и Коронавирус у нас.

Седмичните данни за разпространяването на грипа демонстрират по-малко от 80 хиляди случая на грип в първата седмица на януари. В седмицата 7-14 януари те скачат до над 90 хиляди Случаите на инфектирани нарастват гладко от август 2023 година насам.

Всяка зима през януари и февруари се следи висок скок на боледуващите от грип и остри респираторни болести.

По думите на проф.  Кунчев би трябвало да чакаме пика на грипа в последните дни на януари. Това сочат и данните от таблиците, които математикът от Българска академия на науките сподели в студиото. 

Очаква се в първите дни на февруари да имаме по към 25 хиляди инфектирани дневно, дружно със скритата заболеваемост. След средата на март случаите на заразяване стартират осезаемо да понижават, демонстрират прогнозните данни на анализатора.

„ Късничко е за имунизация, не е толкоз ефикасна към този момент. Ефективната мярка е да си слагате маска на публични места. Особено в градския превоз, лечебни заведения, всички обществени места. Слагате маска и случаите на грип ще паднат внезапно “, безапелационен беше проф. Кунчев.

Странно е какъв брой се разграничават стойностите в другите области, означи той. „ При COVID-19 скритите числа са големи, би трябвало да умножавате данните по 100. На ден се оповестяват по 100-200 случая. Хората не се тестват. По-леко се кара от грипа, в случай че се има вяра на наблюденията на лекарите. COVID-19 може да ни изненада. Омикрон ни избави, той изпреварва другите разновидности “, разяснява още проф. Кунчев.

„ Оказват се 200 типа постковид и човек става подозрителен. Една характерна отмалялост, забравяте неща, нехарактерни болки в ставите. Хора на 30-40 години го изживяват това. Оказва се, че от подвариант на подвариант на Омикрон не се получава задоволителен имунитет. Сега сме с по-лек подвариант на Омикрона “, разясни гостът.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР