Грипът още спи. Очаква се да започне да поразява през

...
Грипът още спи. Очаква се да започне да поразява през
Коментари Харесай

Грипът още спи

Грипът още спи. Очаква се да стартира да поразява през януари. Това стана ясно от думите на основния държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев пред Нова тв.

„ Със сигурност в България към този момент има някаква циркулация на грипни вируси, само че тя към момента е доста ниска. В обособените седмици ние изследваме от 20 до 120 проби от хора, които демонстрират признаци, сходни на грип. Засега не сме засичали позитивна проба. В Европа обаче процентът на позитивните проби към този момент мина 10, което е знак, че сме в навечерието на зараза ”, разяснява доктор Кунчев. Той изясни, че топлото време не е факторът, който забавя сега настъпването на грипната вълна у нас. „ За разпространяването на грипа атмосферните условия оказват малко въздействие. При почнала грипна зараза, каквито и да са естествените фактори - тя се развива. Това не е главната причина, само че доста мъчно можем да кажем каква тъкмо е тя ”, сподели инспекторът.

„ Засега не можем да кажем по кое време ще е пикът на грипната вълна. Ако заболеваемостта продължи да се развива от Западна Европа към нас, можем да я чакаме след 1-2 седмици. За момента, на Стария континент е релативно умерено ”, добави Кунчев.

Оказва се, че вариантите, които се чака да ни нападат през този сезон, са относително нови. „ От представителите на H1N1 това е „ Бризбейн ”, от H3N2 - „ Канзас ”. Предполагам, че един от двата ще бъде главният в Европа ”, уточни доктор Ангел Кунчев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР