Грижата за рибка бета означава информация за това, което я

...
Грижата за рибка бета означава информация за това, което я
Коментари Харесай

Рибки бета - ръководство за грижи

Грижата за рибка бета значи информация за това, което я прави здрава и щастлива. Нужно е да се знае какво предизвиква стрес и заболявания при бетите, с цел да се избегне. С подобаваща грижа тази рибка може да живее 10 години, макар че междинният им живот е 2-4 години. Тези красиви и интелигентни рибки заслужават тези грижи.

Покупка на здрава риба

Нужно е да може бъдещият собственик да отдели хубавичко от болната бета. Първата рибка от този тип би трябвало да бъде здрава. Опитни гледачи изберат от време на време заболели рибки, с цел да ги спасят от гибел. За новак акварист обаче се изисква да стартира с по-лесния вид.

Размер на резервоара

Абсолютният най-малък размер за здрава бета е 9 литра, а препоръчваният размер е 2 пъти по-голям. По-големите съдове се поддържат по-лесно. Бетата се нуждае от място за плуване и от места за криене.

Резервоарът не трябва да се цялостни до края. Бетата обича да излиза на повърхността на водата, с цел да поеме въздух. Освен това тези рибки са отлични скачачи и може да изскочат отвън аквариума, в случай че е претъпкан и няма очакван похлупак.

Светлина

Бетите се нуждаят както от изкуствена, по този начин и от естествена светлина. Растенията и другите украшения пък им обезпечават сянка, когато излизат за несъмнено време на директна светлина. Трябва да се обезпечи и двата типа осветяване и да се планува по какъв начин да бъде ситуирано.

Бети и други рибки

Бетите от време на време са прекомерно нападателни, само че могат да разделят аквариума с други риби, които не са прекомерно ярки и нямат дълги перки. При развъждането на бети в едни съд, той би трябвало да бъде задоволително огромен и с задоволително места за криене. Двама мъжки в един съд е неприятна концепция, единият ще почине, или ще бъде доста уплашен.

 Рибки бети

Мъжките също по този начин демонстрират експанзия и към женски и по тази причина събирането им би трябвало да става единствено при размножаване. Женските обаче би трябвало да живеят в групи от по 5-6 и един мъжки за всички.

Бетите би трябвало да бъдат удовлетворени и да не са уплашени. За задачата е добре да се имитира оптимално естественото им местообитание, да има къде да се крият. Затова аквариум с доста естествена и изкуствена растителност е добра концепция. Изкуствените растения обаче е добре да са копринени, с цел да не наранят перките на бетата.

Водата в резервоара би трябвало да бъде топла, те са тропически тип. Не бива да пада под 20 градуса.

Нужно е да се поддържа хигиена в съда, като водата отчасти се подменя от време на време. Добре е да смени към половината от водата, да се почистват филтрите и всички намиращи се украшения вътре.

Хранене на рибки бета

Тези рибки са месоядни и по тази причина храната им е характерна. Може да се дават пелети, люспи, жива храна или замразена. Съставките би трябвало да включват месо, риба и скариди.

Прехранването на рибата бета е проблем. Дневно 2-3 гранули на хранене са задоволителни за двуразово хранене и 3-4 гранули в случай че се храни един път дневно.

Ако се пропусне хранене, не трябва да се дава в допълнение със идващото.

Ако си търсите другари в аквариум, вижте тези разгласи за рибки.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР