Греяното вино е добре известно през зимния сезон. През декември

...
Греяното вино е добре известно през зимния сезон. През декември
Коментари Харесай

Ледено вино за празниците

Греяното вино е добре известно през зимния сезон. През декември обаче се създава и друго вино - леденото. Напитката е с по-богати качества от нормалните виновност и се прави най-вече в Германия, Съединените щати и Канада. Напоследък Румъния също се подрежда в листата на производителите.

Леденото вино се прави от ледено грозде. Това е било известно още на античните римляни. Технологията е позабравена през столетията, чак до началото на 18-ти век, когато е преоткрита в Германия.

Тя изисква специфични условия: десертното грозде би трябвало да е замръзнало на лозата, да се бере деликатно при минусови температури и да се обработва усърдно, само че бързо.

" Водата замръзва в гроздето и тогава целият този нектар, който имаме и е красиво обхванат в мирис на рози, е с оптималната централизация. Абсолютно всичко се прави на ръка, тъй като гроздето би трябвало да се бере деликатно, да се транспортира деликатно до избата. А във винарната процесът би трябвало да е доста бърз, преди водата в гроздето да се размрази ", споделя Сорин Бурнете, енолог.

Румънски производители се пробват да намерят своето място в характерната международна ниша на ледените виновност. Мразовитите зими в северната ни съседка се оказват подобаващи за тази активност. Брането на грозде в минусови студове е мъчно, а в множеството случаи от цяла лоза се получава едвам една бутилка.

Но енолозите настояват, че напитката в нея е с неповторими вкусови качества, висока захарност и компактност и извънреден мирис на праскова, кайсия, мед, цитрусови плодове и карамел.

В профилираните магазини цената на дребна бутилка ледено вино от 330 мл доближава 50 евро.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР