Грета Колева, Диана Симеонова и Мария Тойчева са членове на

...
Грета Колева, Диана Симеонова и Мария Тойчева са членове на
Коментари Харесай

Наградите Effie задават модел за работа

Грета Колева, Диана Симеонова и Мария Тойчева са членове на журито на " Effie България 2021 ". Грета Колева е ръководещ шеф, Graffiti BBDO и Proximity Sofia. Има над 20 години професионален опит в областта на маркетинговите и корпоративните връзки, както и в връзките за създаване на работодателска марка. Разработвала е информационните тактики на водещи компании в областта на банковия и ИТ бранш, бранша на ритейл и бързооборотни артикули. Диана Симеонова е шеф " Маркетингови връзки ", Vivacom. Тя е част от екипа на БТК от 2002 година Заемала е позициите основен акаунт управител, управител пряк маркетинг и управител акции. През 2009 година поема дирекцията " Маркетингови връзки ", като интегрира сполучливо екипите на БТК и Vivatel и управлява основния план по ребрандиране на марката. Мария Тойчева - Strategy Leader STORiO, Content Marketing Studio by Economedia. Има дългогодишна и богата процедура в региона на обичайния и цифровия маркетинг. Тя е потвърден пълководец, със задълбочени знания и управнически опит в телекомуникационната промишленост в България и чужбина.Дни преди оповестяването на спечелилите в четиринадесетото издание на състезанието " Effie България 2021 " те разясняват смисъла на премия и какво прави една връзка ефикасна. Победителите ще станат известни на 15 декември 2021 година по време на виртуална галацеремония, която ще бъде излъчена онлайн от 19:00 часа нa Какво съгласно вас е смисъла на премията Effie за наградените акции, само че и за промишлеността като цяло?
Диана Симеонова: Наградите Effie са се потвърдили в годините - към този момент повече от половин век, откогато съществуват, което единствено по себе си е явен знак за значимостта им като златен стандарт за промишлеността. За това има доста сериозна причина, залегнала надълбоко в тяхната философия да търсят пресечната точка сред креативност, успеваемост и работа в екип. Този триъгълник основава резистентност и придава смисъл на работата в нашата промишленост. Или казано иначе - без нито един от върховете на този триъгълник не можем да реализираме върхови достижения в нашата работа. И, бих споделила, че същинското им значение надалеч надвишава вечерта, в която се раздават статуетките - със самото си битие премиите Effie задават модел, по който да работим и да сътворяваме нашите информационни артикули. Колкото повече сполучливи акции вземат участие в Effie, толкоз по-високо се подвига летвата. Това е изключително годно във времена като актуалните, когато провокациите се усилват в геометрична градация и се изисква още по-голяма адаптивност на изобретателното мислене, тъй че да регистрира изменящата се в придвижване обстановка и да предложи работещи и ефикасни модели и канали на постигане до целевите аудитории. Финалистите в Effie отразяват измененията в средата и метода на връзка и могат да се одобряват за бенчмарк от останалите марки.

Мария Тойчева: Отличаването с премия Effie е явен знак, че акцията е била ефикасна и е посочила резултати на най-високото равнище за българския пазар. Че екипите, стоящи зад нея, прелестно са разбирали какво вършат, за какво и по какъв начин. Наградата Effie е противоположната връзка към тези екипи, че са на прав път и че работата им дава отговор на извънредно високите стандарти на състезанието. Този развой дава опция и на самата промишленост да израства, учейки се от най-хубавите акции и образци. С всяка последваща година се натрупват знанията, които водят до оформяне на стандарти, основани на водещите практики.
Реклама Какви са основните съставни елементи на ефикасната маркетингова връзка? Има ли секрети съставки?
Диана Симеонова: Аз не съм последовател на тайните съставки, тъй като те основават един, бих го определила като непосредствен до алхимията, ореол към промишлеността, който съгласно мен е надълбоко неправилен. В моето схващане творчеството, с цел да е ефикасна, е резултат от задълбочено и разнопосочно познание и по-скоро бих сравнила изобретателните старания с висша математика - дарба за нереално мислене, което на финала построява работещ и правилен по отношение на действителността модел с избран, прогнозируем и изчислим резултат. Това изисква, първо, да се слагат съответно стратегическите цели на съответната акция, второ, да се отчетат и проучват всички пазарни и информационни фактори, които ще способстват за осъществяване на задачите, по-късно да се дефинира съответният информационен микс и най-после тази добре уравновесена примес да се " възпламени " от изобретателната концепция, която да изстреля акцията на съответната висота. Ако мога да кажа две неща, които в последните две години изключително са наложително изискване за триумфа на всяка акция съгласно моя опит, те са персоналното отношение към клиента и откритата връзка, без " дребни букви " и с ясна позиция и ангажимент на марката.

Грета Колева: Тайни съставки - надали. Няма точна рецепта за ефикасна връзка или подготвени формули, които можем да следваме, само че има повтаряеми детайли, които ще участват в съвсем всички наградени акции. Добре дефиниран бизнес проблем, решим с връзка, реалистични цели, които произлизат от обстановката и предизвикването, мощен инсайт, добра креативна концепция, осъществена по непредвиден и новаторски метод. Ако една акция дава отговор на всички тези критерии, в 99% от случаите тази акция ще има и страхотни резултати. Видно е, че всички знаем тези основни съставни елементи и това се потвърди през поръчките в 14-тото издание на " Effie България ". Имам достойнството да съм журирала всяко едно от тези издания и мога да съпоставя израстването на промишлеността, развиването на качествени, стратегически добре издигнати и най-много с фокус към успеваемост маркетингови връзки през годините. Ако има нещо, което не доближава като съставна част, това са по-скоро стъпки в процеса на сформиране на ефикасната маркетингова връзка, които се пропущат заради дефицит на разнообразни запаси - време, бюджет, човешки запас и така нататък Това води до добре издигнати, ефикасни акции, само че без нужните принадлежности, с които да съумеят да потвърдят, че резултатът и настъпилата смяна са директно разследване на акцията. А оценяването в Effie е по прецизен интернационален стандарт и се дава премия единствено на връзките, потвърдили че са ефикасни.
Каква роля, споредвас, играе творчеството за поощряване успеваемостта на връзките?
Диана Симеонова: Креативността, както към този момент споделих, играе основна роля, само че тя не е плод на чисто ентусиазъм, идващо от празния лист. Истинската креативност изисква доста добре да си напишеш домашното, преди да подходиш към основаване на концепцията, което значи преди всичко - отговорност. Аз имам вяра, че актуалните сполучливи " актьори " в нашия бизнес са квалифицираните, знаещите и мислещите огромно хора с умеене да свързват хрумвания от разнообразни полета на знанието в нова ексцентрична композиция, която да реши съответно сложена задача. В този смисъл и разписването на изискванията на задачата е значима част от изобретателното мислене.
Реклама
Мария Тойчева: Добрата креативна концепция е фундаментална за ефикасната връзка. Като тук не приказвам за самоцелната креативност. А за тази, която е основана на отличното познаване на марката, пазарната среда, конкуренцията, целевата публика и търсените резултати. Силните креативен решения са плод на изчерпателен инсайт и са тъкмо ключът, който отваря вратата на успеваемостта.
Тази година " Effie България " вкара две нови категории - " Положителна смяна " и " Малък бюджет ". Според вас до каква степен е значимо фирмите да предизвикват по-доброто посредством маркетинговите връзки?
Диана Симеонова: И двете нови категории са извънредно съответни на актуалната обстановка и отразяват значими промени на средата, за които си заслужава да се приказва. Категорията " Положителна смяна ", която е за акции, свързани с публично значими дела, действително и дейно изменящи средата към по-добро, е резултат от към този момент ясния факт, че хората имат потребност от позитивна смяна и по тази причина марките, които желаят да бъдат покрай тях, би трябвало да способстват с активността си за развиването на обществото. Аз бих отишла дори по-далеч - виждам, че клиентите се интересуват освен от съответни социално-отговорни акции. Те държат от ден на ден всичко, което дадените марки вършат, да има задача, надхвърляща съответните продажби, и избират такива артикули и услуги, които сами по себе си съдържат ясно дефиниран ангажимент към обществото, било то зелена идея или основаване на цивилен общности, или учебен детайл. " Малък бюджет " е друга чудесна нова категория, която придава още по-голяма значителност на понятието " успеваемост " и отваря вратите освен към нови участници и марки, само че и към нови подходи, в които водещи да са концепциите, а не бюджетите. Това е доста значима стратегическа посока за развиване на нашата промишленост.

Грета Колева: Вярвам, че е в действителност значимо да насърчаваме положителното посредством акциите, които вършим. Брандовете и фирмите са значима част от всяко гражданско общество, а в България имаме крещяща потребност от основаването на такова. Категорията " Положителна смяна " беше една от най-оспорваните тази година и провокира задълбочена полемика в журито, тъй като акциите, като се изключи че водеха към положително, бяха и доста положителни. Насърчаването на положителното посредством маркетингови връзки е освен публично конструктивен и позитивен инструмент за връзка, само че и мощно работещ и ефикасен метод за марките. Изследванията демонстрират, че над 50% от Gen Z и Millennial потребителите " гласоподават " посредством портфейла си, избирайки марки и компании, които не просто вършат добър артикул, а такива, които дават своя принос в това светът да бъде малко по-добро място за всички нас. Така че основаването на такива акции води до изгоди и за обществото, и за марките. И по тази причина доста се веселя, че въведохме категорията " Положителна смяна " от тази година. Противно на всички упования категорията " Малък бюджет " се оказа без финалисти след 1-ви кръг. Имаше поръчки, недвусмислено доказващи успеваемостта от дадена акция, реализирана с доста дребен или с съвсем нулев бюджет, само че те бяха показани в други категории, за които бяха по-релевантни. Може би това е позитивният сигнал от тазгодишното издание на Effie, a точно, че марките и фирмите преодоляват провокациите от дребни и лимитирани бюджети и макар тях развиват още по-креативни решения и ефикасни акции, имащи самочувствието да се конкурират отвън категорията на участниците с дребен бюджет.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Право 3 Икономика 1 Отбрана 2 Енергетика 3 Право 1 Енергетика 2 Икономика 3 Право Реклама Effie® Awards отличават най-впечатляващите достижения в региона на маркетинговите връзки - концепциите, които работят. Конкурсът Effie България 2021 се провежда от Българската асоциация на информационните организации с изключителната поддръжка на bTV Media Group - платинен спонсор, Coca-Cola Bulgaria и Vivacom - златни спонсори. " Капитал " е медиен сътрудник на премиите " Effie България ".За повече информация посетете effie.org и effiebulgaria.org. Следвайте @effieawards в Twitter за вести по отношение на стратегиите Effie.Effie® е записана марка на Effie Worldwide, Inc. и се употребява с лиценз от БАКА. Всички права са непокътнати. Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Медиа и реклама
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР