Гръцкият съд е изключително натоварен, като началото на делото за

...
Гръцкият съд е изключително натоварен, като началото на делото за
Коментари Харесай

Адвокатът на Машора: Ако бъде екстрадиран в Гърция, ще чака ...

Гръцкият съд е извънредно претрупан, като началото на делото за трафик на хора, в което е забъркан и Тошко Тодоров-Машора от Столетово, е планувано за 2023 година Това значи, че в случай че възрастният мъж бъде екстрадиран в Гърция, ще лежи в ареста до старта на процеса, т.е. повече от година. За това сигнализира неговият бранител Гънчо Гънчев, съобщи кореспондент на " Марица ". " Вие нали рзбирате какъв брой време този човек, който е в извънредно тежко положение, би трябвало да прекара в ареста. Това не е належащо ", уточни Гънчев. Той сподели, че на 14 октомври ще се гледа наново мярката за неотклонение на Машора. Адвокатът упорства за домакински арест, поради тежкото му здравословно положение. Така най-малко 64-годишният Тодоров ще може да си е у дома, до момента в който в края на месеца магистратите решат делото за есктрадицията.

По време на делото през днешния ден Гънчо Гънчев изиска да се изготви информация от " Гранична полиция ", с която да се откри дали Машора е бил в Гърция по време на осъщественото закононарушение. На идващото съвещание следва да бъде подготвена и информация за това кой в действителност е притежателя на въпросния кемпер към днешна дата.

" Искахме и гаранции, че в случай че вероятно той бъде екстрадиран и съден в Гърция, ще бъде върнат да излежи наказването си в България. Това е извънредно значимо, тъй като в заповедта за арест е посочено, че поради своята съпричастност към закононарушението, на него му се поставят по 8 години затвор за всеки един хванат мигрант, а те са общо 28 ", уточни Гънчев.

Според него, България и българския съд би трябвало да създадат всичко допустимо, с цел да защитят жители от сходни непозволени актове на дръга страна.

" За мен това е безусловно противозаконен акт. Гръцката страна има задоволителни благоприятни условия да разпита клиента ми, в случай че пожелае. Може да изиска всевъзможни информации от българска страна и така нататък През последните години се вижда наклонност български жители да бъдат съдени или минимум екстрадирани по отношение на досъдебни производства в Гърция. Нашето министертство на правораздаването и външното ни министерство би трябвало да вземат отношение по този проблем. Имаше случай когато българин в Германия беше пожелан за екстрадация от гръцка страна. Тогава Германия Считам, че в сегашния миг българският съд има право да откаже, изключително когато има и най дребните подозрения за непорочност на български жител. Държавата би трябвало да го отбрани с целия си запас ", сподели Гънчев.

Той изясни, че досъдебното произвеждане за трафика на бежанци е почнало в Гърция през 2020 година. Европейската заповед за арест е изпратена през юли тази година.

" Престъплението е от края на септември, началото на октомври. Няма по какъв начин клиентът ми да е забъркан там, в случай, че не е напускал страната.

Тук става въпрос за скица, по която, за жалост, всеки един от нас може да е пострадал. Никой не може по легален метод да накара покупател в период да си записва колата. Той предстои на наказания по-късно, само че никой не може да го накара принудително ", разяснява още бранителят на Машора.

Гънчев добави, че като второ обвиняване, към първото за подкрепяне на трафик на хора, в заповедта за арест е посочено, че употребявал подправени номера за кемпера, с цел да заблуди органите н реда. " Самият кемпер е бил оборудван с подправени номера. Българските и действителните в тази ситуация номера са открити вътре в кемпера. Твърди се, че съзнателно е сменил номерата, с цел да заблуди гръцките управляващи ", уточни юристът.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР