Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис призова за по-голямо споделяне на тежестта

...
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис призова за по-голямо споделяне на тежестта
Коментари Харесай

Мицотакис: Гърция не може да понесе сама тежестта на мигрантите

Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис прикани за по-голямо шерване на тежестта във връзка с имиграцията, отправяйки рецензия към неспособността на някои страни от Централна и Източна Европа да одобряват търсещите леговище, написа “Катимерини ”.

“Ние доближаваме границите на нашите благоприятни условия за справяне с този проблем ”, съобщи Мицотакис пред Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк.

„ Гърция не може сама да понесе тежестта на всеобщото придвижване на хора “, сподели той, като приказва за „ европейско предизвикателство, което изисква европейски дейности “.

В първото си изявление пред Общото заседание на Организация на обединените нации Мицотакис разкритикува „ ксенофобския дневен ред “ на някои европейски страни, които употребяват въпроса като „ оръжие “ заради политическа целенасоченост.

Гръцкият министър председател също по този начин прикани Турция да съблюдава съглашение с Европейския съюз за прекъсване на незаконните миграционни потоци. Той добави, че блокът би трябвало да се движи бързо, с цел да одобри нови общи правила за лицата, търсещи леговище.

В същата тирада Мицотакис осъди турската дипломация, заявявайки, че подкопава вероятностите за разрешаване на кипърския въпрос. Островът е разграничен от 1974 година, когато Турция нахлу на север в отговор на къс гръцки кипърски прелом, подтикнат от ръководещата по това време военна хунта на черните полковници в Гърция.

„ Незаконните сондажни действия на Турция подкопават напъните за обновяване на договарянията и водят до рисково ескалиране на напрежението в Източното Средиземноморие “, сподели той. Мицотакис прикани за взаимно в съгласие изцяло и жизнеспособно решение в сходство с резолюциите на Организация на обединените нации, с цел да „ постави завършек на несправедливостта “.

Той добави, че всевъзможни едностранни дейности на Анкара за наново отваряне на Вароша в окупираната от Турция част от Фамагуста биха били в несъгласие с резолюциите на Организация на обединените нации. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР