Гръцкият парламент реши да разследва висши политици, обвинени, че са

...
Гръцкият парламент реши да разследва висши политици, обвинени, че са
Коментари Харесай

Гърция одобри разследването на политици, замесени в аферата с „Новартис“

Гръцкият парламент реши да проверява висши политици , упрекнати, че са получавали подкупи от фармацевтичния колос „ Новартис “. Заподозрените са двама някогашни министър председатели и осем ексминистри. Те отхвърлят да са отговорни и настояват, че задачата е да бъдат дискредитирани преди изборите през 2019 година.

Изкуствено повишените от „ Новартис “ цени на медикаменти са коствали на гръцката страна към 3 милиарда евро. Общо корупцията в здравния бранш е коствала на страната 23 милиарда сред 2000-та и 2015 година съгласно следователи.

След 19-часов спор, траял и през нощта, 300-местният парламент гласоподава с огромно болшинство за основаване на комисия, която да проверява обвинените в корупция политици. 10-мата социалисти и консерватори, заемали властови позиции сред 2006 и 2015 година, отхвърлят обвиняванията и настояват, че задачата им е да бъдат дискредитирани преди изборите през 2019 година.

Гръцките прокурори, които работиха по случая повече от година, го отнесоха до Народното събрание, защото съгласно гръцките закони, Народното събрание е единствената институция, която има право да проверява министри. Сред обвинените политици, чиито имена са посочени от предпазени очевидци в следствия, водени най-вече в Съединени американски щати, са някогашният министър председател Антонис Самарас, еврокомисарят за миграцията Димитрис Аврамопулос и банкерът Янис Стурнарас.

Създава се парламентарна комисия, която разполага с един месец, с цел да предложи правосъдно гонене против всеки, за който съмненията се потвърдят.
 Гърция Новартис БГНЕС
Обвиненията към „ Новартис “ са, че е подкупвала политици на основни постове и лекари сред 2006 и 2015 година, с цел да си обезпечи водеща позиция на гръцкия здравен пазар и повишени цени за продуктите си, макар съществуването на по-евтини лекарства. Изкуствено повишените от фармацевтичния колос цени са коствали на гръцката страна към 3 милиарда евро. Общо корупцията в здравния бранш е коствал на страната 23 милиарда сред 2000 и 2015 година, съгласно следователи.

Гръцкият министър-председател Алексас Ципрас съобщи в Народното събрание, че ще употребява всичко, „ разрешено от националния и интернационален закон “, с цел да възвърне милиардите евро, изгубени в здравната система.

„ Има ли някой който се съмнява в непрозрачните практики на компанията. Няма да пренебрегнем волята на гръцкия народ. Няма да помогнем да се замете един от най-големите кавги в гръцката история. “

По думите на Ципрас „ Новартис “ е плащала нелегално на лекари, с цел да предписват медикаментите й, манипулирала е цените на продуктите и е прала пари посредством медицински конгреси.
 Новартис БГНЕС
Янис Самарас назова обвиняванията „ замеряне с тиня “. „ В дело от 2500 страници моето име е упоменато единствено в два параграфа и всяка една дума е неистина “, сподели от своя страна Аврамопулос, който беше здравен министър от 2006 до 2009 година.

„ Новартис “ съобщи, че сътрудничи на управляващите в Съединени американски щати и Гърция към този момент повече от година, като в това време организира лична вътрешна инспекция.

Случаят в Гърция е част от световен скандал и следствия против швейцарския производител за повишени цени на лекарства и ваксини.

Компанията към този момент заплати милиони долари санкции в Съединените щати, Китай и Южна Корея за съглашения по каузи за корупция.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР