Гръцкият парламент одобри първия бюджет на страната от 13 години,

...
Гръцкият парламент одобри първия бюджет на страната от 13 години,
Коментари Харесай

Гърция прие бюджета на страната за първи път от 13 години без надзора на кредиторите

Гръцкият парламент утвърди първия бюджет на страната от 13 години, който не се изготвя под надзора на кредиторите на страната, написа гръцкото издание „ Катемарини “.

Бюджетът за 2023 година беше признат със 156-143 гласа в 300-членния парламент в събота вечерта след под напрежение петдневен спор. Управляващата дясноцентристка Нова народна власт беше единствената партия, която гласоподава за него. При настрана гласоподаване социалистите, третата по величина партия, се причислиха към ръководещата партия, с цел да одобрят бюджета за защита.
Бюджетът приканва за примитивен остатък – като се изключи обслужването на дълга на страната – и предвижда, че растежът ще се забави до 1,8% през 2023 година, от 5,6% тази година, защото стопанската система се възвърне мощно от рецесията, породена от пандемията от ковид.

Очаква се инфлацията да бъде приблизително 5% през 2023 година В някои месеци тази година инфлацията доближи двуцифрено равнище за първи път от 1995 година

Тъй като високите цени, изключително на силата, се обрисуват като най-голяма грижа за семействата и бизнеса, държавното управление ще продължи да субсидира сметките за електрическа енергия. Кабинетът също по този начин ще субсидира, считано от февруари и за шест месеца, покупките на хранителни артикули в размер на 10% за отговарящите на изискванията семейства. Премиерът Кириакос Мицотакис пресметна, че 85% от семействата в страната ще се възползват от финансовата поддръжка, която ще бъде финансирана посредством налог върху непредвидените облаги на двете петролни рафинерии в страната.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР