Гръцки изтребители, способни да носят ядрени оръжия, участват в ученията

...
Гръцки изтребители, способни да носят ядрени оръжия, участват в ученията
Коментари Харесай

Гръцки изтребители, способни да носят ядрени оръжия, участват в ученията на НАТО

Гръцки изтребители, способни да носят нуклеарни оръжия, вземат участие в ученията на НАТО.

Това излиза наяве от отчет на Федерация на американските учени във вторник, оповестява " Грийк рипортър ", представен от news.bg. В него експерта по защитата Ханс Кристенсен отбелязва, че НАТО разкри по-рано тази година, че седем страни от НАТО вземат участие със самолети с двоен потенциал в задачата за шерване на нуклеарни оръжия.

Страните не са разпознати, само че пет са необятно известни: Белгия, Германия, Италия, Холандия и Съединените щати. Шестата страна евентуално е Турция, макар слуховете, че към този момент не е част от задачата.

Седмата страна бе тайнственост, споделя Кристенсен, само че се оказва, че това е Гърция. Въпреки че Гърция към този момент не съхранява нуклеарни оръжия (те бяха изтеглени през 2001 г.) и няма ангажирана бойна част, тя има аварийни елементи и задача за изключителни обстановки, твърди той.

В понеделник НАТО стартира двуседмично обучение в Европа за образование на екипажи за потребление на нестратегически нуклеарни бомби на Съединени американски щати.

Учението, известно като Steadfast Noon, е концентрирано във военновъздушната база Kleine Brogel в Белгия, една от шестте военновъздушни бази в Европа, които съхраняват нуклеарни бомби на Съединени американски щати.

Ученията Steadfast Noon се организират един път годишно, само че тази година е неповторима, тъй като ученията се организират по време на най-голямата стандартна война в Европа след Втората международна война със доста напрежение и неустановеност вследствие на войната на Русия в Украйна.

Според НАТО Steadfast Noon ще включва 14 страни (по-малко от половината от 30-те съдружници на НАТО) и до 60 самолета.

Това включва F-16 и F-15E от четвърто потомство, както и изтребители F-35A и F-22 от пето потомство. Ще вземат участие и редица самолети танкери и самолети за наблюдаване.

Въпреки че в учението се упражняват нестратегическите нуклеарни сили на НАТО, няколко американски стратегически бомбардировача B-52 също ще вземат участие.

Тренировъчните полети ще се правят над Белгия и Обединеното кралство, както и над Северно море. Може да има и полети над Германия и Холандия.

" Това обучение оказва помощ да се подсигурява, че нуклеарното въздържане на Алианса остава безвредно, несъмнено и дейно ", сподели представителят на НАТО Оана Лунгеску.

Новата стратегическа идея на НАТО, призната от съюзническите водачи на срещата на върха в Мадрид през юни, обяснява, че " главната цел на нуклеарния потенциал на НАТО е да резервира мира, да предотврати принудата и да възпре експанзията ".

Той акцентира, че " до момента в който съществуват нуклеарни оръжия, НАТО ще остане нуклеарен съюз. Целта на НАТО е по-безопасен свят за всички; ние се стремим да създадем среда за сигурност за свят без нуклеарни оръжия. "
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР