Граничният пункт Маланвил в северен Бенин, през който обикновено минават

...
Граничният пункт Маланвил в северен Бенин, през който обикновено минават
Коментари Харесай

Камиони с храна и помощи са блокирани на границата на Нигер заради санкциите

Граничният пункт Маланвил в северен Бенин, през който нормално минават камиони с храна, филантропична помощ и промишлени материали към Нигер, към този момент е затворен.  В резултат се е образувала опашка от хиляди камиони , оповестява " Ройтерс ".

Това е резултат от  на Нигер след военния прелом на 26 юли.

Блокадата има за цел да окаже напън върху хунтата да върне на поста президента Мохамед Базум. Процесът докара до повишение на цените на храната в Нигер по време на сложният за тях летен сезон, попречва индустрията и докара до риск от дефицит на медицински консумативи.

" Не знаем дали сме взети за заложници или нещо друго ", сподели нигерският водач на камион Сулеман, който е затънал на границата с товара си от захар и масло повече от 20 дни. " Няма храна, няма вода, няма къде да спим ", добави той.
 ECOWAS отхвърля предлагането за тригодишно отсрочване на изборите в Нигер
ECOWAS отхвърля предлагането за тригодишно отсрочване на изборите в Нигер

От блокът упорстват за освобождението на сваления нигерски президент Базум

Все още няма признаци глобите да са понижили известността на хунтата в Нигер . Хиляди хора излязоха по улиците в поддръжка на преврата предходната неделя, като някои от тях държаха плакати срещу ECOWAS.

За съпоставяне, известността на военните водачи в Мали наподобява набъбна, когато ECOWAS наложи наказания там след превратите през 2020 година и 2021 година

Около 6 000 тона артикули от Световната продоволствена стратегия на Организация на обединените нации са блокирани отвън Нигер , в това число зърнени храни, готварско масло и храна за недохранени деца, сподели районният представител Джаунседе Маджиангар.

Жителите споделиха, че към момента има храна по рафтовете в Ниамей, само че цените са скочили. След оповестяването на глобите цената на ориза се е нараснала с 21%, до момента в който соргото е повишено с 14%, споделиха от Организация на обединените нации. Според организацията към 3 милиона души едвам съумяват да си разрешат по едно хранене дневно. Кризата може да тласне още 7 милиона в същата категория.

" Можем да се окажем с 10 милиона души, които не могат да се изхранват ", сподели Маджиангар. " Хуманитарните потребности нарастват. "

От Световната продоволствена стратегия на Организация на обединените нации и от УНИЦЕФ споделят, че към момента не се е наложило да съкратят интервенциите си в Нигер, само че предизвестяват, че времето изтича. Прекъсванията биха могли да имат опустошителни последствия в страната. Тя има едно от най-високите равнища на детска смъртност в света.

Контейнери на УНИЦЕФ също са блокирани на границата и в пристанището Котону в Бенин.
 Готвят съд за държавна измяна на сваления президент на Нигер
Готвят съд за държавна измяна на сваления президент на Нигер

Залозите в Нигер се покачват

Междувременно ECOWAS и хунтата остават в спор., в случай че договарянията и други опити за напън върху хунтата се провалят.

" Тези наказания не са предопределени да намерят решение, а да ни слагат на колене и да ни унижат ", сподели водачът на преврата военачалник Абдурахман Тиани в тирада в събота.

Санкциите освен заплашват доставките на храни и помощи за Нигер. Нигерия прекъсна електрозахранването до страната , като по този начин заплашва медицинските грижи в лечебните заведения, сподели Тиани.

Базираният в Ниамей бизнесмен Максим Кадер сподели пред Ройтерс, че би трябвало да спре продажбата на инкубатори за домашни птици заради липса на шперплат и ток.

Мащабни инфраструктурни планове също бяха наранени. Замразяването на районните финансови потоци спря строителството на управителен от Китай план за язовир, който имаше за цел да увеличи продоволствената сигурност.
 Хунтата в Нигер изиска помощ от
Хунтата в Нигер изиска помощ от " Вагнер "

Крайният период за освобождение на сваления президент на страната наближава

Прогнозният стопански напредък от 7% тази година се основава на предстоящото пускане на петролопровод от Нигер до Бенин. Още не е ясно по какъв начин превратът е повлиял на работата по завършването на плана. Фирмата PetroChina която се занимава с него още не е коментирала.

На пропускателния пункт Маланвил е имало и транспортни средства на WAPCO - компания, работеща по газопровода. На някои беше разрешено да преминат в Нигер, само че други останаха в опашката.

Много водачи на границата наподобява се готвят за дълго очакване. Някои са издигнали спонтанни палатки и готвят на дребни печки на дървени въглища. Други се търсят храна, тъй като парите им свършват.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР