Граничните пункт с Румъния при Русе и Кардам ще бъдат

...
Граничните пункт с Румъния при Русе и Кардам ще бъдат
Коментари Харесай

Български и румънски зърнопроизводители затварят гранични пунктове заради вноса от Украйна

Граничните пункт с Румъния при Русе и Кардам ще бъдат затворени през днешния ден, разгласи в студиото на „ Добро утро, Европа “ ръководителят на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов.

Протестът е проведен от български и румънски зърнопроизводители и е против вноса на украинско зърно у нас и в северната ни съседка.

Решение на нашите проблеми към момента нямаме, имаме схващане от страна на българската страна, само че всичко е в ръцете на европейските институции, тъй че нашите митинги са ориентирани към Европа, безапелационен е Проданов.

Той изясни, че дейностите на българските зърнопроизводители са поредни и съгласувани изцяло и с сътрудниците им от Румъния. Ако обаче още веднъж няма решение на проблема с вноса на украински зърнени и маслодайни култури, ще координират проектите си с още четири страни, наранени от този проблем и ще вземат общо мнение. Шестте страни, обединили настояванията си към европейските институции са България, Румъния, Полша, Словакия, Унгария и Чехия.

Многократно сме казвали, че сме солидарни със протичащото се в Украйна и с сътрудниците ни там, само че не може тази взаимност да е на гърба на няколко близки до спора страни, уточни ръководителя на НАЗ.

След малко повече от два месеца ни чака беритба на новата годишна продукция, а към този миг складовете ни са цялостни с продукцията от предходната година, която не продадохме поради вноса от Украйна. Това прави и този проблем доста незабавен за разрешаване, сподели той.

Надяваме се пазарите да се раздвижат и да успеем да осъществяваме тази продукция на обективна цена, тъй като другояче няма по какъв начин да съхраним новата годишна продукция. В момента цената на слънчогледа в България е към 30% под себестойността, на която сме го произвели. При пшеницата няма толкоз сериозен импорт, само че там интернационалните пазари са с доста ниски цени и сметката да продаваме не излиза.

Искаме в Регламента по отношение на безмитния импорт да има защитни клаузи, с цел да може всяка страна да може да управлява този импорт и да се избегне това пренасищане на пазара в съответни зони на Европейски Съюз, добави Илия Проданов.

Цялото изявление вижте във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР