Граничари в България бият, обират и разсъбличат афганистански имигранти, опитващи

...
Граничари в България бият, обират и разсъбличат афганистански имигранти, опитващи
Коментари Харесай

Доклад обвинява български граничари в грозни деяния

Граничари в България бият, обират и разсъбличат афганистански имигранти, опитващи да влязат у нас. Това настояват от организацията " Хюман Райтс Уоч " в специфичен отчет, засягащ случаи на незаконни (съгласно интернационалното право) връщания на хора назад през границата сред ноември 2021 година и април 2022 година.

От " Хюман Райтс Уоч " са събрали показания на 15 афганистанци за 17 отблъсквания назад през турската и гръцката граници сред ноември 2021 година и април тази година, както и за два други случая предишното лято.

14 от потърпевшите настояват, че български служители на реда са им нанесли побой, преди или след задържане, което е последвано от принудително връщане назад през границата. В 10 от случаите, граничарите са присвоили движимостите на мигрантите, съблекли са облеклата им и са ги изоставили боси и единствено по долни дрехи при зимни температури.

" Ритаха ни като футболни топки,  съумях да предпазя единствено главата си. Носеха тежки обувки със стоманени върхове. Обратно на границата ни биха отново и ни споделиха: " Не се връщайте още веднъж ", гласи едно от свидетелствата на афганистански имигранти, записани от " Хюман Райтс Уоч ".

Друг роман е този на 14-годишно момче, което става очевидец на тежък 20-минутен побой над мъжете в неговата мигрантска група. Впоследствие са нахапани от озлобено граничарско куче, разсъблечени са и са отблъснати назад през границата с Гърция.

В нито един от случаите служителите на реда не са дали на мигрантите опция за кандидатстване за леговище, каквото обвързване съществува според европейското законодателство.

Правозащитните напомнят и че съгласно българската конституция би трябвало да се дава опция за протекция на хора, които са преследвани в страните си.

" Докато българските институции приветстват бежанци от Украйна, давайки им достъп до информация за краткотрайна протекция и престояване в България, те брутално издевателстват над афганистанци и други търсещи леговище ", споделя Мишел Рандхауа от офиса на " Хюман Райтс Уоч " в Ню Йорк и приканва българските и европейски управляващи да вземат нужните ограничения, с цел да спре насилието и насилственото връщане през границата на мигрантите.

От " Хюман Райтс Уоч " напомнят, че издевателства от страна на български граничари по отношение на влизащи от Турция се следят от 2014 година насам.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР