Грандиозен шпионски скандал се разрази между САЩ и Русия. Олег

...
Грандиозен шпионски скандал се разрази между САЩ и Русия. Олег
Коментари Харесай

Грандиозен шпионски скандал! Сътрудник на Путин - агент на ЦРУ, президентът уволни 30 генерали

Грандиозен шпионски скандал се развихри сред Съединени американски щати и Русия. Олег Смоленков, почитан сътрудникът на съветския президент Владимир Путин, години наред е бил сътрудник на Централно разузнавателно управление на САЩ и е предавал секрети на Съединени американски щати. Това стана ясно след журналистическо следствие на NBC. Оказва се, че Смоленков и фамилията му са настанени в къща в щата Виржиния, близо до Вашингтон, окръг Колумбия.
По свои канали публицистите научили, че може би там е настанен изчезналия през 2017 година помощник на съветския държавен глава, за който Москва отхвърляше да има информация. Знаеше се, че е бил на отмора със брачната половинка си Антонина и трите си деца в Черна гора, откъдето са изчезнали безследно. В Русия било осъществено следствие от Генералната прокуратура и тайните служби, само че от Смоленкови не била открита и диря. Поне такова е формалното умозаключение от търсенето. Пропаднали без новина, както се споделя на административен език.

Оказва се, че Олег Смоленков е бил вербуван от Централно разузнавателно управление на САЩ още преди години и е предавал секретна информация на американците от кухнята на президентството. Това е най-големият удар против съветския президент от десетилетия, считат специалисти, сред тях и съветски. Още повече, че Смоленков е бил помощник на съветското външно разузнаване.

В момента фамилията на Смоленков се охранява от спецслужбите на Вашингтон. По традиция сътрудникът е минал през няколкоседмични инспекции, в това число и на детектор на лъжата, с цел да се откри сигурно неговата преданост към американските служби и да се удостовери достоверността на информацията, която е предавал.

Очаква се след разкритието на NBC фамилията да бъде преместено на друго място, където медиите да нямат достъп.

„ Агент на най-високо равнище “ – по този начин е оценен Смоленков. Неговата брачна половинка пък е била на висок пост в държавната администрация, т.е. в държавното управление на Руската федерация. След изгубването на фамилията в Черна гора, съветската прокуратура завежда дело за ликвидиране. Не е ясно с какво данни е разполагало обвиняването, с цел да води сходно следствие, само че фамилията през това време към този момент е било в Съединени американски щати. Предполага се, че са изведени с боен аероплан.

Смоленков е бил секретар в съветското посолство във Вашингтон. След това е работил в екипа на съветския министър председател. През 2010 година персонално министър-председателя Дмитрий Медведев присъжда степен „ държавен консултант на РФ 3-ти клас “, която подхожда на званието генерал-майор.

Сайтът на The Washington Post заяви, че фамилията е закупило къща 760 кв.м. с двор от 1,2 хектара в Станфорд, Виржиния. Тогава в действителност ФСБ (наследник на митичния КГБ) и прокуртурата схващат, че няма ликвидиране, а бягство.

Извеждането на сътрудника на Централно разузнавателно управление на САЩ от Русия е подхванато след среща на американския президент Доналд Тръмп с съветския външен министър Сергей Лавров през май 2017 година в Овалния кабинет. Предполага се, че по време на този диалог Тръмп е споделил информация, обвързвана с Ислямска страна, в която е загатнал нещо, което би трябвало да е известно единствено на съветския президент. Тогава в Централно разузнавателно управление на САЩ преценят, че е доста рисковано Смоленков да продължава да работи в президентството. Взема се решение да бъде изтеглен незабавно.

Според представителката на Белия дом Стефани Гришам разкриването на сходна информация в медиите заплашва живота на доста хора и не е редно това да се прави.

Същото твърди и служителката от Централно разузнавателно управление на САЩ Британи Брамел, която добавя, че разследващата организация поставя всички нужни ограничения за сигурността на своите сътрудници.

Самият Тръмп пред публицисти съобщи, че е чул историята, само че не е осведомен с детайлности от шпионския скандал. „ Не питайте мен. Виждам, че в Централно разузнавателно управление на САЩ са се справили чудесно. Приемам тяхната позиция безусловно. “.

Високопоставен източник от съветското външно министерство декларира във връзка абсурда пред " Комерсантъ ", че е „ комплицирано да се разяснява информация, обвързвана с „ доста скъп и почитан сътрудник “. Нека Централно разузнавателно управление на САЩ да утвърждава или опровергава информацията ".

Междувременно стана ясно, че Владимир Путин е подписал заповед за уволнението на 30 генерали и полковници от службите и правоохранителните органи за несправяне с работата. Твърди се, че чистката е поради провали във значими области, само че някои специалисти свързват кадровата метла и с разкритията за Смоленков.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР