Гръмката новина за отстраняването на Русия от световния спорт за

...
Гръмката новина за отстраняването на Русия от световния спорт за
Коментари Харесай

Как Русия направи шашмата срещу WADA

Гръмката вест за отстраняването на Русия от международния спорт за 4-годишен интервал обходи света със скоростта на светлината. Чуха се много  " за " и " срещу ". Чуха се и отзиви, че санкцията е прекомерно дребна (на вицепрезидентката на WADA Линда Хелеланд, на шефа на американската антидопингова организация Травис Тайгарт). Чуха се и отзиви, че наказването е доста тежко. Те, естествено, бяха най-вече от съветска страна. Самият президент на Русия Владимир Путин разгласи, че не може да има общо наказване за всички съветски спортисти, тъй като някои са почтени.

Но пък всички са наясно, че откакто електронната база данни на московската антидопингова лаборатория е " прочиствана ", няма по какъв начин да се знае кои състезатели са били в нея и кои не, с цел да бъдат счетени за подозрителни или приети априори за почтени. И това води до идната тежка процедура по доказване на " чистотата " на всеки обособен съветски състезател, с цел да може той да се състезава най-малко под безпристрастен байрак на огромни конгреси, като международни шампионати и олимпийски игри.

Всъщност не допинг прегрешения, а тъкмо намесата в базата данни на печално известната московска лаборатория докара до невижданото ново наказване за съветския спорт. И не толкоз самото търкане и променяне на файлове, а прекомерно дългото извъртане на съветските управляващи, които освен това бяха предизвестени от WADA, че базата данни, която предадат, ще бъде съпоставена с предоставената още през 2015 година от някогашния началник на лабораторията Григорий Родченков, който емигрира в Съединени американски щати и стана предпазен от ФБР очевидец и основен източник на сведения за държавно подпомаганата допинг система в Русия.

Ето и главните моменти в този неприличен развой на неистини и отсрочване, лепнал най-голямото леке върху съветския спорт в историята.

 

1. Според информацията на The Sports Integrity Initiative съветските управляващи са знаели още преди есента за претенциите на WADA по отношение на достоверността на LIMS (Lab Information Management Software). Ето и индиректно доказателство: на 19 април спортният министър Павел Колобков казва пред " РИА Новости ", че има направен технически доклад. Но общо 4 писма от WADA с молба той да ѝ бъде възложен са останали без отговор. Докладът е изпратен чак когато WADA задейства процедурата за оповестяване в противоречие на РУСАДА по отношение на антидопинговия кодекс. С други думи - съветските служители са протакали до последно.

Защо? Отговорът може да е, че са се опитвали да се договорят безшумно с интернационалните служители, разчитайки неусетно да се стигне до Токио 2020 и там съветският тим да взе участие под своя байрак (както стана преди Рио 2016, когато отчетът " Макларън " не успя да изиграе своята роля по отстраняването, само че пък тогава МОК се задейства и наложи санкциите). А и протакането е общоприета тактичност на всеки, който не е заинтересован от установяването на цялостната истина. Времето в такива случаи работи за него - съперникът се изтощава психически, обстоятелствата се събират все по-трудно, общественият интерес към следствието понижава и така нататък

2. Следственият комитет на Руската федерация иззе от московската лаборатория три харддиска на 21 юли 2016 година След това голяма част от файловете е източена за 5 дни (21-25 юли). Това недвусмислено сочи към тезата, че същинската цел на силовото изземване на електронната база данни не е било следствието на престъпно дело, а замитане на следите на държавната допингова система. А като си спомним, че Следственият комитет се подчинява непосредствено на президента Владимир Путин, можем да си създадем и извод на какво равнище се е решавал въпросът за ориста на LIMS. 

3. От чата, намиращ се в базата данни, са били изтрити няколко електронни известия, доказващи присъединяване в операциите с пробите на Евгений Кудрявцев - бившия началник по приемането, съхранението и аликвотирането (разделянето на " порции " ) на пробите в лабораториите в Сочи и Москва.

С какво е толкоз значим Кудрявцев за съветския спорт? Ето с какво:

Отваряме да вземем за пример решението на Спортния трибунал (CAS) по делото за наказване на ски бегача Александър Легков, олимпийски първенец в най-престижната дисциплинираност - 50 км, в Сочи`14. Според изказванията на МОК тъкмо Кудрявцев е предавал шишенцата с проби за замяна през печално известната " миша дупка " в стената на лабораторното хранилище (т.173-174 от решението). Когато обаче приказва пред CAS в качеството си на очевидец, посредством видеовръзка, Кудрявцев твърди (т.342-354), че не е имало никаква схема за подменяне, че не познава офицера от ФСБ Евгений Блохин (човекът, който е взимал през дупката в стената шишенцата с проби и е предавал назад шишенца с чиста урина), че Григорий Родченков е идвал постоянно пийнал на работа и че отново Родченков е писал имейли от негово име, тъй като му знаел паролата в Gmail.

Така че е понятен стремежът да се резервира подобен скъп очевидец посредством пречистване на доказателствата против него.

4. Специално за WADA съветската страна инсталира късометражен филм, в който събра изфабрикуваните от самата нея лъжливи доказателства. В прочут смисъл този филм оказа помощ доста на WADA, тъй като съставлява прегледен и комфортен лист на съветските измами. 

5. В московската лаборатория към момента работят същите сътрудници, които бяха там и по време на аферата в Сочи`14. Това от позиция на управляващите си има пояснение, дори две. Първо - никой не схваща устройството въз основата данни по-добре от тях. И второ - единствено с ударен труд те могат да изкупят виновността си, което е много преференциално: страната ти прости старите грехове, в случай че направиш за нея нови.

6. Манипулирането на данните в LIMS стартира съвсем незабавно откакто сътрудниците на Британската антидопингова организация (UKAD) напускат лабораторията в Москва. Явно в тяхно наличие не са смеели да го вършат. При това май не е имало и прецизен проект за деяние. За това приказва фактът, че 20 000 файла са били отстранени от архива в интервала 1-9 януари, когато се твърди, че е решаван въпросът със узаконяването на оборудването за лабораторията от страна на специалисти от WADA. Явно се е наложило да вадят файлове небрежно, в приповдигнато следпразнично въодушевление, тъй като на 16 януари към този момент трябваше в действителност да предадат базата данни на WADA и го направиха (б.р. - в началото Русия трябваше да съобщи LIMS до 31 декември 2018 година, само че не съблюдава периода, който бе измежду изискванията на WADA за връщането на лиценза на РУСАДА).

7. Едно от очевидно изфабрикуваните от съветската страна писма на сътрудника на московската лаборатория Тимофей Соболевски (също бежанец в Съединени американски щати от 2015 г.) до Родченков наподобява по този начин: " Предлагам да посветим Кудрявцев в нашата скица с допинга. Трябва непосредствено и ясно да му  кажем, че ние сътворяваме нечисти проби, а спортистите и треньорите ни носят бонуси... "

Подобен идиотизъм демонстрира нагледно каква липса на фикция имат хората, които се занимават с тези шашми. Не стига, че един нарушител разкрива по някаква си причина схемата на различен нарушител (не беше ли задоволително просто да се напише " предлагам да посветим Кудрявцев " ), само че го прави и документално (не можеше ли в персонална среща или по телефона?). А по-късно, имайки отдалечен достъп до базата, не си прави труда да изтрие такава улика.

Това за отдалечения достъп е последното " доказателство ", което приведе съветската страна. В седмицата преди съвещанието на Изпълкома на WADA група " самостоятелни специалисти " под управлението на ректора на Московския държавен юридически университет (МГЮА) Виктор Блажеев разгласи, че LIMS е манипулирана от... Съединени американски щати. Те обявиха, че базата данни е " пипана "  след емигрирането на Родченков и сътрудниците му Тимофей Соболев и Олег Мигачев през 2015 година Експертите били разкрили влизания в архива от IP адрес от Калифорния, траяли чак до юни 2016 година, като тримата бегълци на процедура били управлявали базата данни отдалечено.

Но по какъв начин врагове емигранти, против които в Русия е повдигнато престъпно обвиняване, са си запазили достъпа със старите пароли и са имали толкоз време права на админи специалистите не изясняват.

8. Руската страна е премахнала от LIMS данните за така наречен " подозрителни " проби - т.е. пробите, чийто примитивен разбор е съдържал извод за съществуване на неразрешени вещества и по тази причина подлежат на втори, по-задълбочени проучвания. Което усложни доста следствието против общо 145 съветски спортисти.

Това е и най-главното в доклада на отдел " Разследвания " към WADA с шеф Гюнтер Юнгер: Руските управляващи са направили почти невъзможна задачата по отделянето на чистите спортисти от нарушителите, която така и така изисква титанични старания.

За да стане още по-ясно: 145 души, като се имат поради и по-рано дисквалифицираните, е на практика всеки трети член на съветския олимпийски тим. Ако предположим, че има типове спорт, в които допинг на процедура не се употребява, цифрата 145 може да значи, че в някои спортове позитивни проби са давали всички руски състезатели. 

Ето едно косвено доказателство за горната теза: В интервала 2012-2015 година в базата данни са били запаметени 133 PDF-файла, отнасящи се към разбори на проби. От тях подозрителни се оказват 121. 121 от 133!?

9. За да решат данните за кои проби да отстранен, мошениците чисто и просто са употребявали приложението към отчета на самостоятелната комисия на WADA, водена от проф. Ричард Макларън (б.р. - през 2015 година точно отчетът " Макларън " разкри държавно поддържаната скица за допингиране и прикриване на позитивни проби в Русия и докара до първите тежки наказания). На това навежда фактът, че фалшификаторите не са пипали нищо към онези подозрителни проби, които не участват в листата към доклада " Макларън ". С други думи - мързяло ги е да правят голямата по размер работа сами, а жалко са се възползвали от труда на канадския професор и екипа му.

10. Да следим датите. На 21 юли 2016 година от базата данни изчезват файлове (харддисковете са към този момент в Следствения комитет), доказващи съществуване на допинг в проби на съветска биатлонистка. На 27 август 2018 година обаче интернационалният съюз по биатлон (IBU) уведомява съветския (СБР) за започването на следствие на допустимо допинг нарушаване на същата тази биатлонистка. На 25 септември 2018 година неидентифициран потребител влиза в LIMS и в търсачката търси нейни данни и проби. 

Т.е. - узнавайки, че следствието по отношение на биатлонистката въпреки всичко е почнало, президентът на СБР Владимир Драчов (или някой различен от ръководството) не оказва помощ на това следствие (длъжен е на това съгласно " пътната карта ", спусната от WADA), а звъни в министерството на спорта и търси помощ за " бедата ", в която е изпаднал. Министерството пък незабавно провежда проверка на LIMS - дали не е останал там още някой компромат против всенародната фаворитка, биатлонистката.

Някои считат, че аферата от Сочи`14 е най-позорното събитие в международния спорт, но настоящата история с базата данни от Москва може да ни накара да променим това мнение.

 

САНКЦИИТЕ:

*Забрана за присъединяване на съветски тимове на всички международни шампионати и олимпийски игри за период от 4 години (тук не влизат европейските шампионати и кръгове за Световни купи);

* Участие единствено на " чисти " съветски спортисти на упоменатите конгреси, като те би трябвало да дават отговор на следните критерии: не са упоменати в отчета на проф. Ричард Макларън от 2015 г.; не са давали позитивни положителни допинг проби през кариерата си; данните за техни проби не са били манипулирани в архива на московската лаборатория; минали са цялостен размер допинг надзор в самостоятелни лаборатории; подхождат на други критерии, които в допълнение ще изготви WADA;

* В Русия няма да се организират огромни интернационалните надпревари, като се изключи европейски шампионати и някои международни, които към този момент на практика е невероятно да бъдат преместени в друга държава;

* На съветски жители е неразрешено да се кандидатират за членове на ръководещи органи на интернационалните спортни федерации в идващите 4 г.;

* Руски спортни служители, както и чиновници от олимпийския и параолимпийския комитет на страната нямат право да посещават в интервала на глобите упоменатите типове интернационалните състезания;

* Общата сума на санкциите и обезщетенията, които Русия би трябвало да изплати на WADA, е $5 млн.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР