Граждани и официални лица се включиха в поклонението на местността

...
Граждани и официални лица се включиха в поклонението на местността
Коментари Харесай

С поклонение бе почетена паметта на Левски - 147 години от залавянето му

Граждани и публични лица се включиха в поклонението на местността Пази мост край Ловеч и на Къкринското ханче в село Къкрина на 27 декември по обяд. Събитието бе проведено от Община Ловеч и Регионален исторически музей – Ловеч във връзка 147 години от залавянето на Васил Левски.
През последните години институциите и гражданските сдружения поставят старания да разпространяват историческото място на Пази мост, което е неразривно обвързвано с пътя на Апостола към Къкринското ханче. Тази година имаше доста по-масово наличие на събитието, осведомят от Община Ловеч.

Да положат цветя и венци на двете паметни места пристигнаха началникът на НСО бригаден военачалник Красимир Станчев, заместник-кметът Даниел Колев, Еленко Начев, шеф на Регионалното ръководство по образованието –Ловеч, старши комисар Милен Маринов, шеф на ОД на Министерство на вътрешните работи Ловеч, основен контрольор Златин Михайлов – шеф районно управление (на МВР) на Министерство на вътрешните работи гр. Ловеч, основен контрольор Явор Абаджиев, шеф на Районна работа „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “, представители на НД " Традиция ", РК " Васил Левски " – Ловеч, общински съветници, жители и деца.

За смисъла на срещата сред Васил Левски и Николчо Цветков с Хасан Али чауш и Оджоолу Асан на Пази мост на 26 декември 1872 година приказва Пламен Мяшков – организатор РИМ - Ловеч. Той в детайли се спря върху документите и версиите за залавянето на Апостола.
Как са се развили по-късно събитията на разсъмване на 26 декември 1872 година в ханчето и по какъв начин е станало самото залавяне на Апостола на свободата – за това описа Янислав Цанков, екскурзовод в музея в Къкрина. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР