Градушката, която нанесе огромни материални щети в Червен бряг и

...
Градушката, която нанесе огромни материални щети в Червен бряг и
Коментари Харесай

Българската агенция за борба с градушките иска споразумение за взаимодействие с румънската

Градушката, която нанесе големи материални вреди в Червен бряг и унищожи земеделска продукция във Врачанско на 1 юли,, изпълнителен шеф на Агенцията за битка с градушките. На летище Горна Оряховица в неделя Славеев разиска обстановката с водещи съветски специалисти.

Агенцията за битка с градушките не е неглижирала градоносните облаци в Северозападна България, само че дребна част от тях са били в обсега на ракетните площадки, от които са изстреляни съвсем 200 ракети, разясни Цветелина Димитрова, основен шеф механически и оперативни действия в Агенцията и изясни какво е направено и за какво по думите ѝ не е можело да се реагира по-адекватно, с цел да не се стигне до големите вреди, които нанесе градушката на 1 юли в Червен бряг и във Врачанско:

„ Трябва да се стартира работата в избран миг, когато към момента няма образувани огромни градови зърна. Това го дефинираме по радарната информация, която получаваме на всеки 4 минути. Точно да се дефинира мястото, където ще би трябвало да се засее облака, и за това място ние имаме избран брой ракети, които би трябвало да бъдат изстреляни. Почти всеки от тези моменти бяха нарушени. Процесът навлезе, както ние му споделяме, подготвен в област Монтана. Колегите там изстрелват съвсем 200 ракети. Този развой продължава да се развива в област Враца. Около 15 километра е диаметърът на облака, който дава град на земята ".

Радарната информация демонстрира, че доста дребна част от този облак е в обсега на ракетните площадки. Не може да се намесят и самолетите от летище Горна Оряховица, безапелационна е Цветелина Димитрова от Агенцията за битка с градушките:

„ Не може да се реагира, тъй като самолетът не може да влезе там, където са ракетите, рисково е. Това се случва сред Стара планина и границите на ракетните площадки. На този стадий имаме позволение за работа със самолетите на 3000 метра единствено, а Стара планина е висока планина, тъй че от позиция сигурност на полетите беше невероятно. За това нещо ние имаме записи. Няма с какво да засеем. Около 30% от действителния размер, който трябваше да засеем на облака, ние сме засели. Просто нямаме ракетни площадки там. Няма гаранция, че още веднъж няма да се случи това злополучие “.

Гражданите, чието имущество в Северозападна България беше унищожено при градушката на 1 юли, нямат учредения да водят каузи против страната и против Изпълнителната организация за битка с градушките, безапелационен е ръководителят на Агенцията Ваньо Славеев:

„ Все още не е приключило обследването на изумените територии. В момента, в който се извърши обследването, тогава ще бъде ясна вредата. Все още не можем да приказваме за цифри. Тази буря не е можело да бъде предотвратена, тъй че не виждам по какъв начин ще бъдат заведени искове. Човек има избрани благоприятни условия да модифицира природата, само че това е в доста дребни граници. При такива супер кафези, която се развива в Регионалната дирекция за битка с градушките – Враца, продължава към Плевен, момчетата не е имало какво да създадат. Не е имало техническата опция да се влияе върху тази клетка “.

30 милиона декара земеделска земя от Плевен до Варна и от Дунав до Стара планина от месец май тази година се опазват от градушки със самолети, основани на летище Горна Оряховица. С ракети се пазят 22 милиона декара ниви. Самолетният прийом оказва помощ за отбрана и на землища в обитаемоте места, където потреблението на противоградни ракети е неразрешено. В пилотния самолетен прийом се употребяват три частни самолета, изпълнителят е определен с социална поръчка, а планът е за пет милиона лв.. За успеваемостта на самолетния прийом изпълнителният шеф на Агенцията за битка с градушките Ваньо Славеев съобщи:

„ Като цяло резултат от самолетите има, само че не би трябвало да забравяме, че тези кафези, които се развиват тук, са малко по-слабички от тези, които бяха на запад. За следващата година имаме желанието да продължим самолетния прийом, само че три самолета са малко, трябват най-малко четири или пет самолета, с цел да е обезпечена отбраната, в случай че намерим финансиране. Сегашните пет милиона лв. към този момент се стопиха и имаме средства за към един месец още. Ще търсим помощ от Междуведомствена комисия и така нататък най-малко да се приключи сезона, с цел да има резултат. Ние по социална поръчка имаме право на 50% от първичната стойност, т.е. 2,5 милиона лв., само че имайки поради че процесите през юли, август, септември са по-нарядко, би трябвало да ни стигнат. Никой не го е правил в България и никой не знае какъв брой ще коства “.

Ваньо Славеев уточни, че е обсъждал с ръководителя на Румънската организация за битка с градушките да се упорства за междуправителствено съглашение българските самолети да може да навлизат в румънското въздушно пространство и румънските в българското при битката с градушките.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР