Градските плажове на Бургас и Варна са с най-евтина сянкаНов

...
Градските плажове на Бургас и Варна са с най-евтина сянкаНов
Коментари Харесай

Почивката на море поскъпва с нови 20% в пика на сезона

Градските плажове на Бургас и Варна са с най-евтина сянка

Нов растеж на цените по морето в пика на сезона - от средата на юли и началото на август хотелиерите завишават цените на нощувките с най-малко 10%. Така почивката на родното Черноморие излиза минимум с 30% по-скъпо спрямо предишното лято, откакто първоначално сезона цените стартираха с равнища 20% по-високи от миналогодишните.

Около 100 лева дневно на човек излиза ол инклузив в хотел в "Слънчев бряг " сега, описват хотелиери пред Нова телевизия. В "Златни пясъци " почивката на едно семейство за седмица в ол инклузив хотел е сред 1500-1600 лева

Туроператори обаче показват, че в случай че от 1 юни за двама възрастни с едно дете почивката в прекрасен хотел ол инклузив е коствала 300 лева дневно, от 1 август тя нараства на 390 лева

С най-малко 20% са пораснали това лято разноските за обяд или вечеря в ресторант на морето. Ресторантьорите не дават обещание, че цените ще се запазят същите и през август, тъй като всички разноски вървят нагоре.

СЯНКАТА НА ПЛАЖА - ДВОЙНО ПО-СКЪПА

Двойно по-скъпо излиза използването на плажни такъми това лято. Заради пандемията от COVID-19 предните две лета Министерството на туризма понижи концесионните такси и наемите на плажните линии с до 50%, съразмерно на отстъпката от цената на чадърите и шезлонгите за летовници. Сега обаче такава отстъпка няма, отбелязва.

Миналата година от над 130 плажа по нашето Черноморие концесионери и наематели понижиха цените на чадъри и шезлонги в половината от тях, като тук-там цените бяха алегорични от 1 лев, а на 11 плажа даже нямаше никакви такси. Сега в огромните курорти "Златни пясъци " и "Слънчев бряг " комплект чадър с два шезлонга излиза по-скъпо и отпреди пандемията.

Най-евтина това лято е сянката на градските плажове в Бургас и Варна, както и някои елементи на плажа в Обзор.

На северния плаж в Бургас чадър и шезлон са по 1,20 лева "Това не значи, че не могат гратис да се употребяват, както и предходната година. Ако някой употребява нещо от заведенията на плажа, плажните такъми остават напълно за сметка на заведението. Някои изискват просто да си клиент, до момента в който други се ориентират към някаква минимална консумация съгласно това, което оферират - шатри или чадъри и шезлонги ", изясни пред БНР представителят на концесионера Симеон Цветков, сложил на северния плаж в Бургас към 1000 чадъра. За прилагане на безвъзмездна шатра, обаче се изисква по-сериозна консумация от най-малко 40 лева

На централния плаж във Варна чадър и шезлонг коства по 5 лева всеки и това също е една от ниските цени, отвън свободните зони по плажовете у нас това лято. "Решихме да заложим на доходи от оборот, не от по-високи цени ", разясниха концесионерите.

Най-скъпи са плажните такъми в курорта "Слънчев бряг ". Там летовниците заплащат по 10 лева за чадър и още толкоз за шезлонг, а на първа линия цените им са по 15 лева всяко. Така комплект чадър с два шезлонга може да излезе 45 лева Миналата година цените бяха на половина.

В „ Златни пясъци “ чадърът и шезлонгът костват сред 10 и 12 лева, а на централния плаж два шезлонга с шалтета и чадър са 42 лева В Свети Влас не е по друго - 10 лева за чадър и толкоз за шезлонг.

В останалите морски курорти цените на чадърите и шезлонгите са по 7-8 лева По-евтино е на южния плаж на Обзор - 3 лева В Балчик 6 лв. е чадърът, 3 лв. шезлонгът.

В Созопол цената на тези услуги по настрана е 7 лева, само че по някои от линиите там се срещат и заведения, които оферират два шезлонга и чадър гратис, единствено че при консумация над 50 лева

В "Албена " това лято са се отказали от супер евтините плажни такъми по 1 лев, с които две следващи лета привличаха доста туристи отвън почиващите в хотелите на курорта. Сега чадърът е 7 лева, толкоз е и цената на шезлонга. Всяка седмица обаче за интервала петък - неделя от комплекса дават общо 1000 безвъзмездни шезлонга в четирите свободни зони на плажа. "През почивните дни ви подканваме - вземете си чадър с вас, а шезлонгите са от нас - изцяло гратис ", приканват от курорта. Ако гостите паркират автомобила си на паркинг автогара цената за ден престой е 5 лева Ако обаче паркират в Зелена зона цената е 20 лева, а в синя - 10 лева

На плажовете на къмпингите "Каваци " и "Смокиня " тази година туристите заплащат 6 лева за чадър и 7 лева за наем на шезлонг.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР