Градските пазари правят своя нов прощъпалник, след като преди два

...
Градските пазари правят своя нов прощъпалник, след като преди два
Коментари Харесай

„Големият брат” те гледа правилно ли купуваш домати

Градските пазари вършат своя нов прощъпалник, откакто преди два дни здравният министър Кирил Ананиев им позволи да работят в изискванията на изключително състояние. Засега стартът е прекомерно свенлив – общинските управи се чудят по какъв начин хем да възобновят търговията, хем тя да се реализира при съблюдаване на хигиеничните ограничения. Това води до причудливи решения. Общо взето, извършването на покупки става под строй – и при прецизно спазване от общински чиновници за нарушавания.

В Ловеч през днешния ден бе първият работен ден на локалните пазари. Нещо повече – ще работят  единствено в сряда, и то до 2 часа следобяд. Стока ще могат да излагат единствено локални производители. Покупката постоянно се слага в найолонов плик. Клиентите ще влизат и излизат през тъкмо избрани места, като не трябва да се приближават на по-малко от 2 метра един от различен. Самите сергии също са на разстояние.

Отвори и пазарът в Благоевград, навестен персонално от кмета Румен Томов. Всеки клиент бе предизвестен да постави маска. Специално към търговците имаше още едно разпореждане – да не поставят стоката по земята (изключително мъчно при товаро-разтоварната дейност). Инспектори останаха прецизно да наблюдават за реда и откакто кметът си отпътува.

На врачанския пазар пък бе въведено еднопосочно придвижване. Разбира се, и там всеки клиент би трябвало да постави маска, а всеки продавач – и ръкавици.

Всичко изброено важи и за пазара в Харманли. Плюс още две нововъведения – сложени са железни загради, с цел да не се тълпят хора, а има и личен състав, който да следи всеки да минава откъдето би трябвало.

Пазарът в Кюстендил ще отвори в петък, само че кметът Петър Паунов към този момент даде да се разбере, че „ лабаво ” няма да има и там – полицейски патрул ще следи търговията. Тържището ще започва с 40 маси, а в случай че искащите да продават са повече, ще се тегли чоп. Предимство ще употребяват производителите на разсад.

Всъщност някои пазари работеха и при изключителното състояние. В Карлово да вземем за пример бе затворен, само че на 1 април отворен още веднъж. Но и в подбалканския градец бе осъществена иновация – съботата, когато обичайно се събират хора, бе разгласен за почивен ден.

Любопитно е, че съвсем на всички места за спазване на разпоредбите са ангажирани освен хора, на които им се заплаща за усилието съгласно длъжностната характерност, ами и доброволци – този факт пък демонстрира афинитета на българина към „ въдворяване на ред ”, който се вижда в доста аспекти на изключителното състояние. И още един забавен факт особено от пазарите – няма особена смяна на цените на плодовете и зеленчуците спрямо интервала преди затварянето.

 

ЗА ПРИМЕР

Най-енергично на повелите на Ананиев отговори Стара Загора. Кметът Живко Тодоров освен отвори пазара, само че същото направи с автогарата и върна рейсовете до селата – с цел да могат хората да работят в ниви и градини. Отделно от това регионалният шеф Гергана Микова анулира вечерния час.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР