Градски чиновници извадиха пишещите машини след страховита атака.Малката община на

...
Градски чиновници извадиха пишещите машини след страховита атака.Малката община на
Коментари Харесай

Кибератака към американска община я върна в миналия век

Градски служители извадиха пишещите машини след страховита офанзива.
Малката община на Матануска-Сустина, предградие на Анкъридж, Аляска е станала обект на сериозна целенасочена офанзива, която е извадила от строя 500 от Windows компютрите им и 120 от 150-те сървъра към локалната администрация. Всички те били инфектирани с криптовирус, заключвайки имейл системите, мрежовата система, както и бекъп системите, готови за възобновяване на данните при положение на случай. В резултат от случая, доста услуги, предоставяни от локалните управляващи били недостъпни за жителите на дребната община – даже и системите, отговарящи за вход с електронните карти в постройката на градската администрация били криптирани, въпреки че вратите траяли да действат.

„Това е доста добре прикрита, доста добре проведена атака“, споделя Ерик Уот, отговарящ за IT структурата на общината, представен от Statescoop. Той участва на особено свикана по случая прес-конференция, на която участвали представители на ФБР, както и на прилежащата община Валдез, които също били обект на сходна офанзива.

„Междувременно, доста от държавните функционалности в Мат-Су, както някои 160 000-те поданици на предградието го назовават, са били осъществявани с антично съоръжение, като чиновниците са върнали от складовете старите пишещи машини и са вписвали взиманите от библиотеката книги и одобрявани такси на ръка“, написа медията, цитирайки PR шефа на Матануска-Сустина.

Властите допускат, че офанзивата е стартирала с доставянето на фишинг писмо, а самата тя е включвала с изключение на доставянето на рансъмуер, троянски кон и съставен елемент, активиращ зловредната активност на програмата на избрана дата. Специалистите допускат, че самата офанзива най-вероятно е била извършена още през май, като зловредната стратегия е изчаквала активирането си.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР