Градската прокуратура в София разследва манипулиране на системата за случайно

...
Градската прокуратура в София разследва манипулиране на системата за случайно
Коментари Харесай

Гешев заговори за коронавирус в съдебната система

Градската прокуратура в София проверява манипулиране на системата за инцидентно систематизиране на каузи в съдилищата. Сигнал до прокуратурата е подаден от членове ва Висшия правосъден съвет, а мотивът е самостоятелен одит на единната осведомителна система на съдилищата, стана ясно от изказване през днешния ден на Сийка Милева - представител на основния прокурор Иван Гешев. Според Българска национална телевизия в отчета има данни за нерегламентиран достъп и избор на съответни съдии за каузи.

Колегите от Софийска градска прокуратура установяваха, че има задоволително дани да се образува досъдебно произвеждане по отношение на манипулирането на системата за инцидентно систематизиране на делата. Производството е на база компютърно закононарушение, заяви в изявление за националната телевизия Иван Гешев.

" За мен това е ковид в правосъдната система. Този скандал може да се окаже по-голям даже от самия ковид. Това може да значи, че стотици каузи могат да се подложат на подозрение. Всеки, който има електронен автограф, може да влезе в системата и да манипулира данни, да си избира арбитър, да основава съдилища. Не съм експерт, само че това значи, че всеки, който има малко компютърна просветеност, може да си прави всичко. Това е потресаващо ", съобщи още Гешев.

" Огромните ползи не са единствено по комерсиалните каузи. Има доста каузи, в които има най-различни ползи и не би трябвало да се фокусираме единствено върху комерсиалните. Надявам се заключенията на одита да не са правилни, само че се колебая. Сигурността на тази система се оказва нула ", установи основният прокурор.

" Сега разбирам за какво предходната година Лозан Панов и неговите доближени се хвърляха на амбразурата и отказваха да се извърши IT одит на системата. На сътрудниците им бе отхвърлен достъп да се ревизира имало ли е неоторизиран достъп до системата. Пак ще повторя, че се надявам заключенията на одита да не се окажат правилни, само че това надали ще се случи ", уточни Иван Гешев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР