Градът ни има възможността да привлече сериозни евросредства – готов

...
Градът ни има възможността да привлече сериозни евросредства – готов
Коментари Харесай

За мен гласуват пловдивчани, а не партии

Градът ни има опцията да притегли съществени евросредства – подготвен съм с екип и планове за това в града да влезе всяко едно евроАз съм претендент на патриотичната коалиция и се гордея с това, само че имам мощен мажоритарен избор, споделя Славчо Атанасов, претендент за кмет на Пловдив, повдигнат от локална коалиция НФСБ и Вътрешна македонска революционна организация
- Г-н Атанасов, вие сте един от най-опитните кандидат-кметове на огромни градове в България. Какво ви стимулира да се явите още веднъж в борбата за Пловдив?
- Пловдив сега се намира на кръстопът – дали да продължи да се развива по настоящия модел на ръководство – моделът „ Тотев “, или да променим нещата. Аз съм уверен, че смяна в Пловдив би трябвало да има и че на модела „ Тотев “ би трябвало да се постави край. Не мога да остана безразличен наблюдаващ на това, което се случва в града ми. Затова се кандидатирам.
- В Пловдив социалозите предсказват следващ дуел сред вас и претендента на ГЕРБ. Кой е по-неудобният противник – Иван Тотев или Здравко Димитров?
- Важна е не личността, а моделът на ръководство. Моделът на ръководство, който остана надалеч и прикрит от хората. Моделът, който наложи скъпите и дълги поправки, с няколко богоизбрани компании. Моделът, който наложи високите налози.
За жал претендентът на ГЕРБ Здравко Димитров, желае - не желае, ще би трябвало да продължи модела на партийния си шеф Иван Тотев. Неизбежно е. А и какво виждаме? В екипа на господин Здравко Димитров виждаме емблематични фигури на Иван Тотев. Виждаме, че 5 от 6-те претенденти за районни кметове са кметове от екипа на Иван Тотев. Значи моделът остава. Затова се кандидатирам. За да трансформира това.
- Обявихте, че в случай че станете кмет, ще извършите проверка на ръководството на Иван Тотев в Общината и като ръководител на Управителния съвет на фондация „ Пловдив 2019 “. Какво очаквате от тях?
- Ревизията е наложителна. И тук не става дума за реванш. Аз би трябвало да знам какво завещание поемам. Ако пловдивчани ми гласоподават доверието си – аз би трябвало да знам въз основата на какво стартирам. За да мога искрено да кажа какво ще направя.
- А спомняте ли си, дали сте направил проверка на ръководството на Иван Чомаков през 2007 и какво произлезе от нея?
- 7 институции дават отговор за това дали един кмет е честен и дали не бърка в кацата с мед. Д-р Чомаков като мен беше подложен на доста инспекции. Моите стигнаха върха от 198. Тогава, вследствие на многото инспекции на доктор Чомаков аз се доверих на тези институции. Сега обстановката е друга. Г-н Иван Тотев е един от минимум проверяваните кметове в страната. Няма по какъв начин в този случай да не направя проверка.
- Днес сте надалеч по умел политик от времето на първия си мандат. Какви уроци получихте и какво бихте подобрили в работата си, в случай че пловдивчани ви се доверят още веднъж?
- Помъдрях с годините. И към този момент толкоз елементарно не се предоверявам на хората. Защото имаше и такива в моя екип от първия ми мандат, които ме подведоха. И аз се разделих с тях. Както с тези, които бяха кметове на Вътрешна македонска революционна организация, по този начин и с тези, които бяха на ГЕРБ и Българска социалистическа партия. Без да се преценявам от коя политическа мощ са и на какъв напън съм подложен. За мен са значими пловдивчани.
- Най-честото обвиняване към вас е, че станахте кмет с поддръжката на ГЕРБ, само че после  предадохте гласоподавателите си и пуснахте през задния вход Българска социалистическа партия във властта. В тази връзка по какъв начин и с каква поддръжка в Общинския съвет ще управлявате в един възможен нов мандат?
- Много съм любопитен да видя какво е това болшинство, което ще се изправи против “диктатурата ” на положителните оферти. Не знам за какво виждате Общинския съвет безусловно като групи в окопна война между тях и над тях един кмет без войска. Аз съм положително мислещ прагматик и ще намеря метод да откликна на всяка позиция, стига тя да усъвършенства желанията и задачите ми в интерес на Пловдив. Няма да позволи опълчването сред двете огромни партии ГЕРБ и Българска социалистическа партия на национално равнище да се случи в Пловдив за сметка на пловдивчани. Ако получа доверието на пловдивчани – незабавно връщам директното лъчение на съвещанията на Общинския съвет по локалните малките екрани. Общинските съветници би трябвало да знаят, че когато взимат решенията си – това става пред очите на жителите. Отново ще повторя – ще разгадавам на поддръжката на всички за добруването на Пловдив. Нали за това сме определени? А и аз имам вяра, че листата, която повеждам, ще получи мощно посланичество в локалния парламент, тъй като е формирана от готови и честни хора.
- Имате ли управническа стратегия и кои са главните цели в нея?
- Бил съм кмет и доста добре съзнавам отговорността, която поемам. Разбира се, че имам управническа стратегия. И тя е основана не от партийни фрагменти, а от жителите и от потвърдени специалисти в другите посоки.
Работата през първата година е по дневния ред, посочен от пловдивчани и обвързвана с изчистване на проблемите. Затова влизаме в кварталите – съществено внимание върху вътрешнокварталните улици, тротоари, осветяване, зелени площи.
След първата година, когато към този момент ще имаме сериозен акумулиран запас, започваме да надграждаме. 13 милиарда евро са контрактувани за България в новия програмен интервал. И аз няма да позволи Пловдив да пропусне опцията да изгуби и 1 евро.
- С какъв екип ще управлявате, в случай че спечелите вота?
- Екипът ми от районни кметове е от млади, само че с опит и готови хора. Горд съм, че част от тези младежи са получили образованието си в Съединени американски щати и Европа, само че са се върнали да работят и надграждат наученото тук, у нас. Това са претендентите ни за кмет на регион „ Северен “ и „ Тракия “ Станислав Стратев и Апостол Шопов. Кандидатите ни за „ Западен “ и „ Южен “ Десислава Желязкова и Борислав Инчев имат опита на кметове, претендентът за кмет на регион „ Източен “ Павел Милушев – също, на „ Централен “ Иван Димов – на общински консултант. За мен е значимо, че всички те са честни и няма да позволен взаимни отстъпки, когато става дума за ползите на пловдивчани.
Що се отнася до екипа ми в общината, в случай че получа доверието на пловдивчани – имам екип от готови специалисти, с които не съм спирал да се поучавам и в годините като депутат. Тъй като не съм спирал да работя за Пловдив.
- Възможно ли е Пловдив да има усложнения с решаването на проблеми и с обезпечаването на финансиране за основни планове, в случай че кметът не е от ръководещата партия?
- Това е несериозно. Но, за жалост, това беше една от мантрите на досегашния кмет. Най-голямата машинация, която се тиражира през последните години е, че за Пловдив ще има пари, единствено в случай че кметът е от ръководещата ГЕРБ.
Веднага давам съответни числа. В моя мандат от страната получих 52 млн.лв. и в допълнение 17 млн.лв. целево за разширението на пистата на летище Пловдив. За да могат през днешния ден там да   кацат и най-тежките самолети. След мен, Иван Тотев получи 56 млн. лева през първия си мандат и 50 млн. лева през втория. Е, къде виждате разликата във финансирането за Пловдив?
Ние към този момент го казахме. Казаха го и Валери Симеонов, и вицепремиерът Красимир Каракачанов – Пловдив е значим град за държавното управление и средства за него, без значение кой е кметът на Пловдив, - ще има.
- Реалистични ли са обещанията за реализация на огромни инфраструктурни планове поради недоброто финансово положение на Общината? Кой от плановете ще бъде най-труден за осъществяване?
- Аз съм прям пред пловдивчани и към този момент споделих: През първата година би трябвало да се стабилизира финансовото положение на общината.  Разбирам за сериозен недостиг от над 65 млн. лева През това време ще би трябвало да се решат най-неотложните проблеми. Защото търпението на хората е изчерпано. Обществото ни има упования за неща, които не се случиха. След първата година, когато има към този момент акумулиран финансов запас, започваме реализацията на стратегическите инфраструктурни обекти, които бяха отсрочени от настоящето ръководство. Само ще подчертая, че аз като кмет оставих 30 млн.лв. свежи пари в хазната и извоювани планове за над 200 млн.лв. Сега, с изключение на, сериозния недостиг в хазната, сме очевидци и на това, че липсват съществени европейски средства за Пловдив. И тук ще кажа: Не знам за какво са пропуснати, само че ние можем незабавно в този програмен интервал да притеглим средства за Пловдив в размер на 20 млн.лв. – за възрастните хора, 10 млн. лева – за монументи на културата от национално значение, 9 млн. лева за чиста околна среда. Имам квалифициран екип, който може да стартира незабавно работа.
- На какво се дължи парадоксът, че част от гласоподавателите на Българска социалистическа партия ви припознават за собствен, а управлението на партията ви смята за главен конкурент?
- Резултатите от изборите до момента ясно и очевидно демонстрират, че за мен гласоподават хора с разнообразни убеждения - десни, центристки или леви. Но най-много гласоподават хора, които не са партийно обвързани и които преценят кой кмет ще им свърши работа. Аз съм повдигнат от патриотичните обединения НФСБ и Вътрешна македонска революционна организация и се гордея с това, само че считам, че имам мощен мажоритарен избор.
Думите, че аз съм скрита кандидатура или на Бойко Борисов, или на Българска социалистическа партия, одобрявам с подигравка. Пловдивчани ме поддържат и ме изпращат два пъти на балотаж, тъй като знаят, че пазя ползите им.
- Казвате, че сте „ общественият кмет “. С какво ще аргументирате това изказване?
- С обстоятелства. Във времето на моя мандат Пловдив беше разгласен от синдикатите за най-социалния град. Заради най-ниските налози, които имахме от регионалните градове. Заради обстоятелството, че 82 000 души пътуваха на преференциални цени в градския превоз. Заради безплатните детски ясли. Заради това, че построихме 6 нови детски градини и една нова ясла.
-  Кои са първите 3 неща, които ще свършите, в случай че станете кмет?
- Веднага ще подхваща ограничения за разтоварване на трафика, в това число и с инфраструктурни обекти, за които имаме планова подготвеност.
Веднага ще стартира работа по залесяване и създаване на нови паркове, за които също имаме планове.
Веднага ще възстановя Гражданските препоръки, с цел да върна жителите в ръководството, и ще върна приемния ден.
-  Какъв Пловдив желаете да видите през 2023 година?
- Пловдив с повече усмихнати и удовлетворени жители.

 
 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР