Град на 6000 години проучва екип от Националния исторически музей

...
Град на 6000 години проучва екип от Националния исторически музей
Коментари Харесай

Град на 6000 години проучват археолози от Националния исторически музей



Град на 6000 години изследва екип от Националния исторически музей с началник Илия Киров. Обектът е от огромно значение за историята ни и се намира в местността „ Св. Архангел “ над село Дъбница, в подножието на рида Дъбраш, Западни Родопи. Изобилието на находки от керамика от каменно-медната ера, късната бронзова ера, архаиката, класиката, елинизма, Античността и Средновековието демонстрират непрестанно обитаване на този естествено предпазен рид.

През миналия сезон учените съумяха да открият размерите и интервала на битие на две здания, както и на църквата на върха на хълма. Крепостта най-вероятно е била построена като акропол-убежище на наоколо намиращия се римски град Никополис пъкъл Нестум. Причината са набезите на племена, навлизащи в рамките на империята през интервала на Късната древност. Сред находките има многочислени монети от VI в., както и огромно количество предмети от бита: железни принадлежности и пирони, стъкло – фрагменти от чаши, прозорци, заготовки за оформяне на предмети от стъкло и олово. Сред находките се откроява керамичен лакримарий, декориран с кръстове от двете страни.

 Монета-Хистиея-сребро, фотография: НИМ

Сградите са били построени върху останките от по-ранни застроявания, като най-впечатляващите са с многочислени находки от епохата на елинизма. Сред тях се открояват огромно количество фрагменти от съдове с черно лаково покритие (фирнис), както и монети. Две от монетите са с извънредно значение – сребърна монета на град Хистиея на остров Евбея, с датировка III-II в. прочие Хр. и монета на македонския държател Деметрий Полиоркет от началото на III в. прочие Хр. Важно значение имат и други находки – оловни ядра за прашка с изображения на връх на копие, на скорпион и на неидентифицирано насекомо. На едната от тях се разчита надпис, който най-вероятно е с името на един от македонските военачалници от интервала IV-II в. прочие Хр. – ΣΠΑΡΟΔΑ. Такива ядра са намирани в региона, само че до момента не са откривани в археологически подтекст.

През тази година беше разчистен терена на върха на хълма, където бяха разкрити останките от раннохристиянски храм, върху който след това, през Средновековието, е била построена друга черква. В притвора е открита бронзова екзагия (контролна тежест за монети), с номинал една номизма. При по-късните преустройства в притвора на църквата са попаднали и две ранни римски монети от интервала преди приемането на християнството, което може да приказва за по-ранна храмова сграда под основите на църквата.

 Църква, фотография: НИМ

На към километър в северна посока от „ Св. Архангел “ беше открито и мястото на некропола на селището. Наличието на гробни уреди от разнообразни столетия и мащабите на развиване, демонстрират недвусмислено принадлежността му към града. Голяма част от него обаче е наранена мощно от иманярски нападения.

Археологическото изследване на обект „ Св. Архангел “, над с. Дъбница е проведено и извършено от екип на Националния исторически музей в състав: теоретичен началник – Илия Киров (НИМ), заместник-ръководител – Михаил Ваклинов (НИМ), гл. ас. доктор Яна Мутафчиева (НАИМ-БАН), Цветана Комитова (РИМ Благоевград), Биртен Еминова (СУ „ Св. Климент Охридски “), и студенти, компетентност „ Археология “, от Софийски университет „ Св. Климент Охридски “ и Пловдивски университет „ Паисий Хилендарски “. Проучването е осъществено посредством план за целева финансова поддръжка от Министерството на културата и поддръжката на Националния исторически музей.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР