Град Бейт Джала, който има 12 000 жители, граничи с

...
Град Бейт Джала, който има 12 000 жители, граничи с
Коментари Харесай

Не искаме насилие: палестински християнин за войната

Град Бейт Джала, който има 12 000 поданици, граничи с Витлеем. Той се среща се в палестинския Западен бряг, близо до Йерусалим.

За да се стигне до такава степен, би трябвало да се премине през контролно-пропускателните пунктове на израелската войска. Повечето от тях обаче от седми октомври насам са затворени, написа АРД. Това много усложнява живота на локалните хора, в това число на протестантския свещеник Ашраф Танус, който всеки ден пътува от Йерусалим.

" Не ни възприемат като естествени хора "

Пасторът отключва дървената врата на храма. Вече е подготвил проповедта си за неделя, в която няма да става и дума за политика. " Проповядвам единствено духовни послания, защото в днешната обстановка има толкоз доста отворени въпроси. Ако и ние, пасторите, стартираме да приказваме за политика, ще се отдалечим от Господа. Освен това би трябвало да събуждам вяра - да изучавам хората по какъв начин могат да се надяват и да обичат и в една доста сложна обстановка ", споделя пасторът пред кореспондентите на АРД.

Пред медията той може да приказва за политика - за това по какъв начин се чувства като палестинец християнин и по какъв начин се усещат членовете на неговата черква, които са към 600. " Живеем в доста сложна обстановка. Не знаем какво ще се случи в идната минута или на идващия ден ", споделя пасторът.

В продължение на една година Ашраф Танус бил надалеч от родината си. Той е работил като викарий в Германия. Танус е отчаян от интернационалната дипломация, в това число от Германия - не чака да вземем за пример, че немската външна министърка Бербок ще посети района.

Пасторът е на мнението, че палестинското цивилно население заема второстепенна роля в дебата за обстановката в Близкия изток. " Чувствам, че не ни възприемат като естествени хора. Все едно е, че избиват палестинци. А не би трябвало да е! "  Мнението на пастора се споделя от мнозина, показва АРД.

Туристи няма, вяра в дипломацията също

В работилницата на Джак Джакаман в прилежащ Витлеем се създават фигури от маслиново дърво. Лавиците са цялостни: тримата влъхви, овце, магарета - всичко, което е належащо за коледна ясла, сходна на тази, в която съгласно Библията е роден Исус Христос. Обичайно тези фигури са същински шлагер на пазара, само че поради войната няма никакви туристи.

" Отварям работилницата, с цел да могат служащите ми най-малко в някои дни да припечелят нещо. Имам добър екип. Полагам всички старания - в това число тъй като не желая да изгубя положителните майстори дърводелци. Ако това стане, ще би трябвало да затворя ", изяснява Джакаман пред АРД.

Надява ли се той, че интернационалната дипломация ще сработи? Отговорът е негативен. Нито Европейски Съюз, нито Съединени американски щати са успeли досега да се наложат над Израел, счита мъжът. Джакаман се усеща заплашен от тежковъоръжените израелски заселници в Западния бряг. Той споделя, че отбрана няма, и подлага на критика, че до линията Газа доближава прекомерно малко филантропична помощ: " Те нямат задоволително власт да сложат завършек на войната, щом даже на децата не могат да оказват помощ. В никакъв случай не помагайте на Хамас! Но помогнете на децата с храна, вода и медикаменти! ".

Надежди за мир

Джакаман е сърдит, а пасторът Танус търси думи на помиряване. Той би желал естествен и достоен живот за палестинците в Светите земи: " Ние сме хора, които търсят по-добро бъдеще. Не желаеме принуждение. Говорим за мир, правдивост и тъждество. Светът също би трябвало да признае, че тук има хора, които нямат никакви права и това води до принуждение ".

Според него решението наподобява по този начин: обективен мир и държава, в която могат да живеят всички. Като набожен той може да си го показа, показва Танус пред АРД. Но дали това ще е допустимо и в политически проект? Пасторът не крие, че не може да даде еднопосочен отговор на този въпрос.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР