Говорим за глад за специалисти в сферата на IT и

...
Говорим за глад за специалисти в сферата на IT и
Коментари Харесай

Проф. д.н. Иван Гарванов – отдаден на бъдещето български учен и преподавател

Говорим за апетит за експерти в областта на IT и софтуерната разработка. Но даваме ли си сметка от кое място идват всички тези толкоз скъпи фрагменти? Разбира се, по-голямата част от тях излизат от системата на българското обучение, колкото и подозрения да поражда това изказване.

Да, зад наетите в софтуерната област стоят години образование в учебни заведения и университети. Инженерите, които приключват механически университети, могат да ремонтират котлон, да сглобят компютърна настройка и да напишат код за електронното ръководство на свръхмодерен автомобил.

Следващите редове потвърждават, че в страната има качествени преподаватели на международно равнище, посветили живота и кариерата си на преподаването и научната активност. Един от тях е проф. д.н. Иван Гарванов, който преподава в Университета по библиотекознание и осведомителни технологии в София (УниБИТ). Неговият портрет е редуциран до работата му на учител, академик и заместник-ректор, защото той – както самичък споделя с усмивка – няма безусловно никакво време за персонален живот.

Проф. д.н. Иван Гарванов приключва Технически университет – София във факултета по Автоматика, компетентност „ Системи за ръководство “, както и втора компетентност още веднъж в ТУ – „ Експлоатация на електронно-приборната авиационна техника “ към катедра „ Въздушен превоз “. Впоследствие става докторант в Института по осведомителни технологии към Българска академия на науките (сега Институт по осведомителни и информационни технологии – БАН). От 2010 година проф. Гарванов преподава в УниБИТ в дисциплините „ Компютърни архитектури “, „ Мобилни технологии “ и „ Моделиране на процеси и системи “. Чете лекциите си пред бакалаври и магистри – постоянно и задочно, от студентите в първи курс до дипломиращите се. Няма да сгреша, в случай че обобщя следното: той бързо се трансформира в обичан учител за своите аудитории и през днешния ден неговите някогашни студенти го свързват с положителни, положителни мемоари, говорейки за него с признателност.

Предметите, които води, са базисни за построяването на експертите. По дисциплината „ Компютърни архитектура “ проф. Гарванов среща първокурсниците с архитектурата на компютъра – неговото устройство и съставните му елементи, с цел да схванат по какъв начин работи и от какво е построен. Другата дисциплинираност – по този начин настоящата „ Мобилни технологии “ – дава визия за предавателите и приемниците на радиосигнали, минава през запознаване с GSM мрежите и стига до връзките на бъдещето – спътниците. Курсът по „ Моделиране на процеси и системи “ също е доста настоящ – там учат по какъв начин се вършат разнообразни модели, защо служат и по какъв начин се тестват те. За задачата учащите се употребяват програмата MATLAB, която се ползва необятно в научните области за разнообразни проучвания.

От изгода за студентите е съдействието сред УниБИТ и огромните софтуерни компании като Hewlett Packard и IBM, както и някои други, които влагат в образованието на бъдещите експерти. „ От тази година вършим изнесени практики в IBM – наши студенти практикуват при тях. Самите компании ни търсят, те избират своите фрагменти още от студентската пейка “, споделя проф. Гарванов.

Интересно събитие, което преподавателят следи, е смяната, която настава в младежите в процеса на образование. В първи курс те идват със своя присъщ за възрастта „ училищен нрав “ и неосведоменост, само че скоро по-късно се трансформират в зрели хора. Причината той изяснява с няколко фактора, сред които независимият живот надалеч от родителите, първите оферти за работа, гъвкавият график лекции – работа и срещите с различен тип хора.

„ Голяма част от нашите студенти някъде още от края на първи курс стартират да работят и към този момент към четвърти курс повече от половината си имат работа, а всички магистри работят. В смисъл, има някаква смяна – идват, ослушват се, оглеждат се и в един миг се трансформират “, разяснява преподавателят. Още една опция, която УниБИТ дава на своите студенти, е посредством молба до управлението на университета те да посещават единствено 60% от лекциите и упражненията, с цел да могат да работят в процеса на следване. Както знаем, в IT сферата работа не всеки път значи осем часа пет дни в седмицата компактно в офиса, а от време на време уговорките на заетите разрешават еластичност, тъй че даже студентите в постоянна форма на образование биха могли да се оправят.

„ Хубавото е, че работят по специалността, не като сервитьори или като охрана… Другото скъпо – те остават в България. За разлика от лекарите и другите, които приключват и автоматизирано отпътуват за чужбина, тъй като тук няма условия за тях, непрестанно ще има апетит за IT експерти. Големите западни компании са пристигнали на нашия пазар, имат офиси в страната и нашите момчета и девойки бързо си намират работа тук “, споделя проф. Гарванов.

Самият той е избрал да остане, с цел да се развива и работи в България. За него страната е най-хубавото място за живеене по редица индикатори и счита, че качествените хора би трябвало да остават тук макар негативите, които също съществуват. „ Има и такива, които отпътуват за чужбина. Под друга форма отпътуват. Имаше един случай – едно момче отпътува за Китай; няколко души отпътуваха за Германия. Те идваха при мен за рекомендация. Но има и различен миг: имаше едно момиче, което е отпътувало за Португалия преди години, и се върна да направи магистърската си стратегия при нас. Едно момче пък от Люксембург се върна по същата причина – той си е направил изследване, разгледал е и западните стратегии, само че е избрал тук: харесала му е програмата „ Информационни системи и технологии “ като конструкция и като дисциплини. Освен това имаме и отдалечено обучение… Та, хубавото е, че наши студенти българи в чужбина се връщат тук, с цел да следват магистратура “, споделя той.

Логично е да се запитаме дали се случва студентите да изненадат своя учител с повече познания и умения, в сравнение с програмата на образование планува. Отговорът е, че има студенти, които са доста наясно с технологиите, защото към този момент работят. Още повече че технологиите непрекъснато се трансформират и да, случва се в някои области младите да са по-подготвени. Студентите в УниБИТ са на разнообразни равнища на притежаване на материята. Онези от тях, които идват от профилирани учебни заведения и паралелки, са по-напред в знанията си от останалите. Пред проф. Гарванов стои задачата да уравновеси нещата и да задоволи потребностите от познания на студенти, които са на разнообразни равнища. И това се получава в процеса на курса.

„ Със студентите, които знаят и могат, от време на време работя самостоятелно. Те са ми от изгода: защото знаят и могат, аз мога да ги освободя от някои лекции, само че им давам самостоятелни задания. Аз, примерно, имам много планове, по които работя и се пробвам да включвам студенти в тях. Когато са надскочили знанията на състудентите си, мога да им дам някаква съответна задача, която и на тях им е по-интересна, и те не си губят времето със познания, които към този момент знаят, а влагат знанията си в нещо друго “, споделя той.

Професор Иван Гарванов е и заместник-ректор по качество на образованието и акредитацията. Но от трите действия, които интензивно извършва – зам.-ректорската, преподавателската и научната му активност – той се вълнува най-вече от научната активност. „ Тъй като пристигам от Българска академия на науките, където направих своята дисертация и стигнах до равнище доцент, аз съм моделиран по този начин, че да проследявам най-новите достижения в науката и да се стремя да дам и своя принос за развиването на технологиите. В лекциите си мога да дам доста действителни образци от практиката и по този начин студентите виждат смисъл от образованието си. Защото те постоянно споделят – това няма да ми би трябвало. Но това го споделят от своята позиция. И аз им давам образец с щерка ми, която е в пети клас: тя идва и споделя „ не желая да изучавам математика, няма да ми би трябвало! “. И аз ги запитвам: вие какво ще й кажете? И те дават отговор – „ Естествено, че ще й би трябвало! “.Същото е и с вас – аз пък ви споделям, че това освен ще ви би трябвало, само че и доста ще ви би трябвало! И освен им споделям, само че им давам непосредствено и образци кое къде намира приложение, с цел да знаят, че в действителност има смисъл да се учи. Това е доста скъпо за един учител – да е пристигнал от практиката и да се е занимавал с действителни планове, и в действителност да може освен теоретично да ги приготви, само че и да знаят къде тези познания ще намерят приложение “.

Продължава на стр. 2
Страница на публикацията: 0102
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР