Готови сме да действаме, ако Русия прояви агресивност спрямо Украйна,

...
Готови сме да действаме, ако Русия прояви агресивност спрямо Украйна,
Коментари Харесай

Еврокомисията заплаши Русия с нови санкции заради Украйна

Готови сме да действаме, в случай че Русия прояви настъпателност по отношение на Украйна, съобщи от трибуната на Европейския парламент в сряда ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Преди плануваната за четвъртък среща на върха на Европейски Съюз в Брюксел, която ще разисква обстановката в Украйна и Беларус, Фон дер Лайен сподели, че Европа е подготвена да разшири обсега на досегашните наказания по отношение на Русия, както и да наложи нови.

Тя съобщи, че Европейски Съюз е работил в тясно съдействие със Съединените щати, с цел да изготви разновидности, надхвърлящи съществуващите наказания, ориентирани към финансовия и енергийния бранш на Русия, стоките с двойна приложимост и защитата.

" Нашият отговор на всяка по-нататъшна експанзия може да одобри формата на мощно увеличение и разширение на тези съществуващи режими на наказания. И, несъмнено, сме подготвени да предприемем спомагателни, невиждани ограничения със съществени последствия за Русия ", увери европейските депутати ръководителят на Европейската комисия.

Тя прикани Русия да се придържа към интернационалните си задължения и да се въздържа от интервенция в Украйна, до чиято граница по данни на Съединени американски щати са струпани към 100 хиляди съветски бойци. Председателят на Еврокомисията повтори, че Европейски Съюз поддържа териториалната целокупност и суверенитета на Украйна и че демократичните полезности би трябвало да се пазят в целия район.

Фон дер Лайен добави, че и Молдова е подложена на съветски напън посредством намаляването на газовите доставки. Тя дефинира това като " прям опит " на Москва да сплаши реформисткото държавно управление на Молдова.

" Ние желаеме положителни връзки с Русия, само че те зависят от държанието на Русия ", сподели Фон дер Лайен пред евродепутатите.

В същото време тя сподели, че опитите на " автократичния режим в Беларус да ни дестабилизира се провалиха изцяло " поради общите и решителни дейности на Европа. Според Фон дер Лайен на провокирания от Беларус миграционен напън по границите на Полша и Литва би трябвало да се гледа като на опит за дестабилизиране на демокрацията.

Председателят на Еврокомисията съобщи, че сега напрежението там е намаляло и 3500 иракски жители, пристигнали в Беларус, са върнати в родината си.

В понеделник външните министри от Европейски Съюз също обявиха единение и решителност във връзка с Русия, само че съответни наказания не са били дискутирани. Според европейските правила водачите на Европейски Съюз могат да поръчат на Еврокомисията да създаде нови или да разшири настоящи санкционни режими. За налагането на ограничавания е належащо единогласие на страните членки.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР