Готов съм да се извиня на лекарите, които се почувстваха

...
Готов съм да се извиня на лекарите, които се почувстваха
Коментари Харесай

Янев готов да се извини на лекарите, но не и на Ангелов

Готов съм да се извиня на лекарите, които се почувстваха наранени от думите ми. Това съобщи министър председателят Стефан Янев по време на парламентарния надзор в Народното събрание. Темата беше повдигната от някогашния здравен министър Костадин Ангелов.

Вчера в отворено писмо от Българския лекарски съюз желаеха опрощение за казаното по време на блиц контрола в четвъртък от Янев, че " войните са доста, само че в тази за здравето, бойците носят различен вид униформи и дават различен вид клетва. Хипократовата клетва изисква подготвеност за всеотдайност ". Тези думи провокираха незабавна реакция от страна на БЛС. В писмото си лекарите подчертаха, че медиците не заслужавали такова отношение, което те дефинираха като цинично.

Ето какво сподели още служебният министър-председател:

" Oтностно нуждата да се извиня за един диалог, които стартира с думата " война ", вкарана от него ( Костадин Ангелов - бел.ред.) във вчерашния блиц надзор, обявявайки че българските лекари се намират във война, което аз съм склонен да приема, че е по този начин. Всяка една активност, която е в полза на хората, във връзка с тяхното здраве и живот, може да приема, че е война. Влизайки в тази терминология обаче и смесвайки клетвите, аз нямам потребност да бъда просветен какво тъкмо съдържа Хипократовата клетва, само че тръгвайки от военната термнология, желая да ви кажа едно, господин Ангелов, в случай че вие сте изучавали медицина и знаете в детайли какво съдържа Хипократовата клетва, аз мога да ви кажа какво е смисъла на думата " война ".

Всяка една война се печели, когато участващите в нея са уверени, че войната е обективна. Ако вие сега желаете да внушите, че лекарите вземат участие в несправедлива война, това евентуално е засегнатост към тях. И в случай че смятате, че думите ми, които през вчерашния ден съм споделил, са засегнатост към тях, аз съм подготвен да се извиня на тези, които се усещат наранени. Но аз си мисля и моето почитание, и това което съм казвал неведнъж към всички лекари и медицински експерти и всички, които се борят за човешкия живот - " Дълбока признателност! ". Ако ви наскърбява това, че някой смесва парите с вашето наличие в тази обективна интервенция, да не я назовавам " война ", в случай че мислите, че думите ми са били такива, аз се оправдавам. Но във връзка с обстоятелството, че се смесват думите и понятията и се търсят някакви краткосрочни политически дивиденти, господин Ангелов, на вас не ви се оправдавам. ", заяви Янев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР