Гостуващата изложба на Национален парк-музей Шипка-Бузлуджа“ е посветена на 120-ата

...
Гостуващата изложба на Национален парк-музей Шипка-Бузлуджа“ е посветена на 120-ата
Коментари Харесай

В Панорама „Плевенска епопея 1977 г.“ ще бъде представена изложба „120 години храм-паметник „Рождество Христово“ в град Шипка“

Гостуващата галерия на Национален парк-музей „ Шипка-Бузлуджа “ е отдадена на 120-ата годишнина от освещаването на Храм-паметника „ Рождество Христово “ край град Шипка на 15 септември 1902 година Богат илюстративен материал, факсимилета на документи и архивни фотоси описват за историята на Храма – за неговото основаване, архитектура, декорация, за тържественото разкриване и съпътстващите го военни маневри, за статута му през годините. За пръв път са показани факсимилета на документи от Архива на външната политика на Руската империя (АВПРИ), предоставени от посолството на Русия – текстове на речите на княз Фердинанд I от тържествата на 15 и 18 септември 1902 година със собственоръчни бележки в ъгъла и автограф на княза, копие на турския ферман (ираде), разрешаващ строителството на Храма и други

Показани са две от най-скъпите реликви на Храма – иконите „ Преображение Господне “ и „ Св. Николай Чудотворец “, подарени надлежно от бойците на 35-и Брянски и 36-и Орловски пехотен полк, отбранявали Шипка паралелно с българските опълченци.

Интерес буди и дребна двустранна икона – от едната страна е изобразено „ Рождество Христово “, а от другата – посмъртна снимка на император Александър II.

Във витрините са показани икони, евангелие и църковна утвар, дарения на Храм-паметника през годините. Показани са и релефна карта на Шипка и покрайнината, възпоменателни медали, марка, предмети и пощенски картички, свързвани с откриването на Храма.

По време на тържествата българските опълченци, носители на съветския медал „ Свети Георги “ (Георгиевски кръст) са наградени с съветски възпоминателни наградни чаши. Изработени са от ма­сивно сребро с вензела на съветския император Николай II, а вътре са поз­латени. На външната страна на дъното е гравирано името на наградения опълченец. Чашата, експонирана в изложбата, е принадлежала на опълченеца Благо Георгиев от 2-ра тайфа.

Друг тип дарове, разда­вани на опълченците, са кера­мичните чаши, дело на сли­венски занаятчия грънчар по поръчка на Поборнико-опълченското сдружение в Сливен. Представената в изложбата чаша е принадлежала на опълченеца от 1-ва тайфа Стойко Монов Стоянов.

След откриването на изложбата ще бъде показано второто издание на юбилейния алманах „ Храм-паметник „ Рождество Христово ” край град Шипка “. Книжното тяло е с размер от 240 страници. В него има три нови публикации – за живота и активността на архимандрит Сергий (най-дългогодишния предстоятел на Храм-паметника), за военните маневри, съпътстващи тържествата по освещаването на Храма, за посрещането на формалните посетители в гр. Казанлък. Допълнителна информация има за мемориалния темперамент и статута на Храма, за криптата му, както и за реставрациите, извършени през последните 20 години. Преработени са биографичните бележки, снимковият материал и корицата.

Изложбата и сборникът ще бъдат показани публично от шефа на Национален парк-музей „ Шипка-Бузлуджа “ доктор Чавдар Ангелов на 28 февруари 2023 година от 12,00 часа в Панорама „ Плевенска епопея 1877 година “.

Изложбата може да бъде прегледана до 20 април 2023 година Културната демонстрация е част от мероприятията, проведени от Регионален военноисторически музей – Плевен във връзка отбелязване на 145-ата годишнина от Освобождението на България.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР