Гостите и участниците на Фестивала на шевицата в Белослав, който

...
Гостите и участниците на Фестивала на шевицата в Белослав, който
Коментари Харесай

Днес организират безплатна разходка с корабче за Фестивала на шевицата край Варна

Гостите и участниците на " Фестивала на шевицата " в Белослав, който ще се организира през днешния ден и на следващия ден, ще могат да се възползват от безвъзмездна разходка с корабче, напомня Moreto.net.

Плавателният съд ще потегля от кея на крайморската алея (кей-юг), намиращ се на 10 минути пеш от площада на Белослав, където ще бъде Фестивалът. На всеки обособен курс ще могат да се качват до 60 пасажери. Предвидените часове за разходка са в 12:40, 13:10, 13:30 и 15:20 часа.

Фестивалът на шевицата ще се организира за трета поредна година в Белослав. Събитието е с вход свободен и ще бъде отворено за гости от 9 до 18 часа.

Програмата включва многообразие от действия като тематични беседи с присъединяване на видни етнографи, изложения, ревюта на носии от разнообразни краища на страната и работилници. Предвидени са и концерти с национални песни и танци, както и занимателни секции за най-малките. Гостите могат да видят онлайн занаяти като басмаджийство, резба, техниката за изработка на камилчени китки, аксесоари за капанските носии, изобразяване на шевични претекстове с пясъчна техника, а също и експозиция на аксесоари и бижута за ваешки носии.

Участници във фестивалното пространство са създатели като везбари, създатели на рисувани шалове с шевични претекстове, на трансфер върху дърво, на бижута и сувенири с шевици. Още производители на носии, елементи от носии, цървули, резбари, везани ризи, иконопис, кукли с национални носии, художествени творби, вплели претекстовете на шевиците, стъклопис, чанти и фешън аксесоари със шевични претекстове, шапки и тениски.

На фестивала гостите ще могат да прегледат и четири забавни изложения - на Славян Стоянов, отдадена на изчезващите села в България, на фотографа Асен Великов, на Етнографско-археологически музей - Елхово, и на колекционерите Радослав Радков и Илонка Станкова.

Интересни беседи за занаятите, фолклора, традициите и бита ще бъдат изнесени в ритуалната зала на НЧ " Съзнание 1926 " от Добринка Костова (Елхово), Милена Драгнева (Провадия), Светлана Радева (София), Проекта (Български корени) и Росен Гацин (Белослав).

Фестивалът ще завърши на 8 септември в 17:00 часа с концерт на оркестър " Белослав " и Стелиян Василев - гайда. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР