Госпожо Николова, как кризата с коронавируса и въведените мерки у

...
Госпожо Николова, как кризата с коронавируса и въведените мерки у
Коментари Харесай

Има големи спадове в купуването на по-скъпи вина, купувачът се преориентира към евтиното

Госпожо Николова, по какъв начин рецесията с ковид и въведените ограничения у нас се отразяват на лозаро-винарския бранш в България и в частност на Вашата компания?

Кризата се отразява съществено в областта на винопроизводството, освен в България, само че и в целия свят. Разговарям постоянно с мои сътрудници от сектора от други страни и те споделят своето безпокойствие по отношение на развиването на рецесията от пандемията, която визира съществено и нашия бранш. Причините за това са няколко - затворени са заведенията за хранене, а те са сериозен консуматор на вино, както и нощните заведения - питейни заведения, клубове, нощни заведения. Много български мазета разчитат най-вече на продажби в заведения за хранене, до момента в който нашите виновност участват и в огромна част от магазинната мрежа в България. Трудностите във винения отрасъл сега са по огромни, тъй като би трябвало да се влага най-много в грижата за лозята. При липса или понижаване на финансови приходи от продажби, това основава големи спънки за реализирането на естествен работен развой в избите.

Продажбите на вино като цяло са по-ниски като най-вече се следи понижаване на продажбите на виновност във високия ценови клас.

Какви резултати от пандемията наблюдавате на други винени пазари? Пострада ли износът на българско вино?

Както към този момент загатнах, пандемията нанесе сериозен удар на международното винопроизводство. Данните сочат, че има огромни спадове в пазаруването на по-скъпи виновност и изборът на купувача е най-вече в ниския ценови клас. Експортът на българско вино също бележи рецесия, което е неизбежно нa фона на световната пандемия. Относно износа на виновност на Катаржина, мога да кажа, че за нашия максимален пазар - Полша, имаме постоянни продажби и не означаваме спад. Но в страни като Белгия и Швейцария, където сме позиционирали нашите виновност най-вече в топ заведения за хранене, означаваме спад, тъй като те са затворени сега. При разхлабване на изключителното състояние и отварянето на заведенията, считам, че бързо и малко по малко, ще възстановим експортните размери към тези страни.
 Какво вино пият българите и какви сортове изнасят родните производители в чужбина?
Какво вино пият българите и какви сортове изнасят родните производители в чужбина?

В предаването Money.bg за промишлеността в от първо лице споделя Деяна Стаменова

Очаквате ли преразпределение на международната карта на винопроизводителите след тази рецесия? Нови по-силни играчи и остарели по-слаби?

Със сигурност ще има преразпределение на българската и международната карта на винопроизводителите, а и освен - това ще важи за доста сфери на бизнеса. По-трудно ще се върнем към някои от огромните пазари като Съединени американски щати да вземем за пример, защото сега наклонността е

е купувачите да поддържат родното винопроизводство и да купуват най-вече местни виновност. По този метод те подтикват стопанската система на личната си страна.

Прогнозирате ли какъв брой време ще е нужно на българските мазета да се възвърнат към естествени темпове на работа след рецесията? Колко време може да издържи бизнеса на този режим?

За нас мога да настоявам, че по отношение на обстановката резервираме приемливо равнище на продажби като не подхващаме фрапантни ограничения, като редуциране на личния състав и насилствени отпуски. Използваме разнообразни способи, с цел да задържим работещите в Катаржина, да вземем за пример с понижено работно време и работа от къщи, с цел да запазим здравето на всички от компанията и да спазим условията за безвреден труд, въведени от страната. Надявам се въпреки всичко, това изключително състояние да не продължи прекомерно дълго, тъй като несъмнено няма да можем да издържим повече от 2 месеца. Това важи за множеството мои сътрудници от сектора.

Намалените финансови приходи няма по какъв начин да не повлияят на работата и на нужните вложения в лозя, работна ръка и технологии. Колкото до времето належащо да се възвърне естествения темп на работа на избите бих ги разделила на две елементи - тези които работят и с заведения за хранене и продават и в магазините, и в огромните вериги, ще се върнат доста по-бързо към естествените работни темпове, до момента в който на другата група винопроизводители, които работят единствено с заведения за хранене и нощни заведения ще им е доста по-трудно, защото сега те търпят големи загуби и имат нулеви продажби. Забелязвам, че те разчитат сега най-вече на онлайн продажби, само че това не може да замести естествените продажби.

Смятате ли, че за бъдещия триумф на българските компании след края на изключителното състояние би трябвало да помислят и ръководещите, като бъде стеснен вносът на някои артикули, с цел да се даде късмет на българските компании? Мислите ли, че това е постижимо? И за кои артикули?

Не съм последовател на концепцията да се лимитира вносът, за сметка на триумфа на български артикули, тъй като същинската пазарна стопанска система би трябвало да дава идентичен късмет на всички. Конкуренцията е значима за развиването на всеки един бизнес и е същинския мотор за триумфа. Има пазар за всички и единствено тези, които са лоялни и вземат бързи и гъвкави ограничения ще съумеят след рецесията.

Разбира се бих подкрепила всички, които избират българските артикули и желаят да подкрепят българската стопанска система.


Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР