Господин Цанков, в началото на месец юни казахте, че активната

...
Господин Цанков, в началото на месец юни казахте, че активната
Коментари Харесай

Иван Цанков: Преговорите между EЙ И ЕС и българската държава са търговски. Целта е баланс в интерес на потребителите


Господин Цанков, при започване на месец юни казахте, че дейната фаза на търсене на решение на проблема с дълготрайните контракти ще започва след 30 юни, когато ЕЙ И Европейски Съюз към този момент ще има отговор и на въпроса за така наречен невъзстановяеми разноски. Имате ли към този момент нужните отговори?

Както бяхме поели ангажимент, в края на месец юни предоставихме на българското държавно управление отговор на тяхното предложение за методологията за пресмятане на невъзстановяемите разноски на Топлоелектрическа централа „ ЕЙ И Европейски Съюз Гълъбово “. Следваща стъпка е пускане процеса на договарянията, в границите на който се надявам да намерим решение, което да подсигурява стабилността на енергийната система, сигурността на доставките с електрическа енергия и работните места в мини „ Марица Изток “, като по едно и също време бъдат предпазени правата на вложителите, вложили средства в най-новата и съвременна топлоелектрическа централа в страната ни.

Каква е оценката ви за самата методология за пресмятане на отплата на невъзстановяемите разноски, която цели и опазване на правата на вложителите?

Смятам, че методиката за оценка на невъзстановяемите разноски като цяло е справедлива и дава опция за пресмятане на разноските, които няма да бъдат възобновени при възможна смяна на контракта за дълготрайно изкупуване на електрическа енергия от централата.

Какво следва?

Както към този момент означих, чакам започване на преговорния развой, по време на който да уточним детайлите по позициите на двете страни. ЕЙ И Европейски Съюз постоянно е работил като благонадежден сътрудник на българските институции във връзка с напъните им за либерализация на електроенергийния пазар. Надявам се този градивен разговор, който е бил в основата на връзките ни досега, да бъде непокътнат и взаимно да продължим да работим за сигурността на електроенергийната системата, гарантирайки, че потребителите в страната ни ще имат електричество във всеки миг, когато то им е належащо.

В какъв интервал от време виждате решение на проблема с дълготрайните контракти?

Трудно е при започване на един преговорен развой да се дадат прогнози за неговата дълготрайност. Надяваме се договарянията да завършат в един рационален период, който да разреши и на двете страни да обосноват позициите си и да реализират взаимно задоволително решение в полза на българските консуматори.

Неведнъж сте твърдял, че ЕЙ И Европейски Съюз няма никакви терзания от работа на изцяло либерализиран пазар. Какви са разновидностите, при които работата на компанията на българския пазар ще бъде сложена на пазарни начала?

Не мисля, че има подозрение, че бъдещето принадлежи на възобновимите източници на сила. Преходът към енергетика, която да се основава напълно на възобновими източници обаче не може да се случи без поддръжката на базови генериращи мощности, които да балансират системата и да подсигуряват нейната сигурност. В тази връзка работата на Топлоелектрическа централа „ ЕЙ И Европейски Съюз Гълъбово “ е от основно значение за стабилността на електроенергийната система и това беше доказвано неведнъж, изключително в моментите на пиково ползване. За да се подсигурява тази сигурност, без подозрение централата би трябвало да има икономическата опция да действа, осигурявайки нужната сила за потребителите. Целта на договарянията е точно това – да се даде икономическа сигурност на централата да продължи работата си. Една обективна отплата би дала сигурност освен на нас, като производител, само че на всички работещи по веригата – от миньорите, които обезпечават въглищата, нужни за работата ни, до фирмите, които са наши снабдители и поддържат производството ни. С други думи, след приемането на обективна, пазарно обоснована поддръжка за направените вложения, няма причина, която да ни попречи да работим на един либерализиран пазар.

Казахте, че в настояванията си за невъзстановяеми разноски ще включите и бъдещи доплащания, което засяга дълготрайния контракт, който изтича през 2026 година За каква сума става въпрос?

Преговорите сред ЕЙ И Европейски Съюз и българската страна са търговски и заради това не считам за редно да приказвам за суми. Сумата е единствено един детайл от договарянията, само че наред с нея има и други които са не по-малко значими като: сигурността на електроснабдяването, стабилността на енергийната ни система и заетостта в Мини Марица Изток. И както към този момент подчертах, главната цел на тези договаряния е да бъде реализиран баланс на всички тези детайли посредством опазване ползите на страните и в интерес на българските консуматори.

Колко ще коства вероятно едностранно преустановяване на дълготрайните контракти от страна на българската страна?

Не считам, че при започване на едни търговски договаряния, има смисъл да приказваме за едностранно преустановяване. Нашата цел е да реализираме взаимноизгодно решение което ще обезпечи работата на Топлоелектрическа централа „ ЕЙ И Европейски Съюз Гълъбово “ и осъществяването на уговорките ни към европейските ни кредитори и акционерите на компанията.

Какви са разновидностите за безпроблемно продължение на работата на централата в България?

Справедлива, пазарно обоснована отплата, която да ни разреши, както и до момента, да изпъляваме уговорките си към българските консуматори и да подсигуряваме сигурността на доставките.

През този зимен сезон, от началото на декември 2017 до края на март 2018, Топлоелектрическа централа „ ЕЙ И Европейски Съюз Гълъбово “ е създал 999 GWh електрическа енергия, които съставляват 8% от потреблението на електрическа енергия в страната за същия интервал. Това демонстрира ясно значимостта на централата за сигурността на доставките.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР