- Господин канцлер, президентът на САЩ неочаквано се отказа от

...
- Господин канцлер, президентът на САЩ неочаквано се отказа от
Коментари Харесай

Олаф Шолц пред Ди Велт: Киев няма място в НАТО в обозримо бъдеще

- Господин канцлер, президентът на Съединени американски щати ненадейно се отхвърли от безапелационната си възбрана за доставка на изтребители Ф-16 на Киев и позволи да стартира образование на украински водачи за ръководството им. Вие дълго време споделяхте подозренията на Байдън, защото се страхувахте от ескалация на напрежението с Русия. Това към момента ли Ви тормози?
- Имате поради решението за образование на водачи, което американският президент взе. Това е на първо място сигнал към съветския президент да не се надява да реализира задачата си, проточвайки оптимално спора в Украйна. Съюзниците са подготвени да продължат да оказват помощ на Киев.
Нашето ясно искане е следното: Русия би трябвало да приключи военните дейности и да изтегли войските си. Сега първостепенната задача е да поддържаме Украйна в този спор. В момента Германия е вторият по значимост съдружник на Украйна. Ние я поддържаме във финансово и филантропично отношение, както и с доставки на оръжие. Току-що приехме следващия пакет помощи на стойност 2,7 милиарда евро, той се отнася за доставки на военна техника през тази и идната година.
- Вие казахте, че образованието на водачи е сигнал за Москва. Очевидно той е бил чут: съветският заместник-министър на външните работи Александър Глушко означи, че възможната доставка на изтребители Ф-16 може да докара до " колосални опасности ". Колко съществено приемате сходни заявки?
- Такива закани са били отправяни и преди, и то постоянно. Важно е следното: ние действаме единствено в съгласие, никой не подхваща стъпки самичък, ние поставяме всички старания, с цел да не се стигне до ескалация, която може да докара до война сред Русия и НАТО. Ние следваме тъкмо този курс и в това време използваме всички благоприятни условия да оказваме помощ на Украйна да се отбранява. Не бива да се не помни, че Русия се пробва със мощ да причисли огромна част от Украйна. Това е неприемливо. Русия нарушава интернационалния ред и заплашва мира и сигурността в световен мащаб.
- Украйна е съгласна, че няма да може да стане член на НАТО, до момента в който води военни дейности. Но в това време Володимир Зеленски желае участие в Алианса като гаранция за сигурност след края на спора с Русия. Мислите ли, че НАТО ще изпрати съответния сигнал на юлската среща на върха във Вилнюс? Например, като показа пътна карта?
- Сега е значимо да се помогне на украинците да защитят страната си. Що се отнася до бъдещето, ще е належащо да се приказва за гаранции за сигурност, това е разбираемо. Към тези гаранции за сигурност се отнася и въпросът доколко в бъдеще ще въоръжаваме Украйна. След края на спора Украйна ще се доставя със западно оръжие, само че към момента сме надалеч от това. Сега се фокусираме върху най-належащите проблеми.
- Бихте ли подкрепили теоретично участието на Украйна в НАТО след края на спора й с Русия?
- На срещата на върха в Букурещ през 2008 година НАТО взе решения, в които бе дефинирана дълготрайна вероятност. Очевидно в обозримо бъдеще това няма да се случи, тъй като към критериите на НАТО има и условия, които Украйна не може да извърши сега.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР