Господи, изпрати ни вода! - думите на епископ Себастиан Чико

...
Господи, изпрати ни вода! - думите на епископ Себастиан Чико
Коментари Харесай

Катастрофа в Испания: загиват ли маслините

" Господи, изпрати ни вода! " - думите на свещеник Себастиан Чико към този момент наподобява остават нечути. От месеци в южната испанска провниция Хаен не е валяло. Наскоро свещеник Чико поведе през едноименния основен град на провницията църковна процесия, в която се включиха и доста производители на маслини от района. Те също отправиха своите молебствия за дъжд.

И има за какво: в случай че не завали дъжд, те ще би трябвало да отпишат реколтата - за втора поредна година. Последиците от това обаче са за всички, а освен за фермерите: и без друго високите цени на зехтина ще не престават да нарастват.

" Без вода няма маслини. А без маслини, провинцията страда ", споделя свещеник Чико. " Икономиката ни зависи от производството на маслини. "

66 милиона маслинови дръвчета порастват в хълмистата провинция Хаен с население от 630 000 души. Това е най-важният район за отглеждане на маслини в света, там главно се прозвежда зехтинът, употребяван в Европа. 

Вода за поданици и туристи, само че не и за фермите

И метеоролозите не могат да зарадват испанските аграрни производители с положителни вести. Недостигът на вода в страната предизвиква проблеми освен на маслинените фермери в Хаен. Поразена е и огромна част от останалото селско стопанство в страната. Испанската държавна метеорологична работа заяви, че не се чакат по-сериозни превалявания чак до есента. А откривателите на климата насочат още по-отрезвяващи предизвестия: в дългосрочен проект Испания ще би трябвало да се приспособи към по-високи температури и по-малко превалявания.

Водоемите в Испания са полупразниСнимка: Emilio Morenatti/AP/dpa/picture alliance

Водната драма на Хаен може да се следи и в язовирите навътре в страната. Сега, напролет, те са запълнени едвам на 25 %. Това може и да е задоволително за снабдяването на популацията и туристите с питейна вода, само че фермерите получават едвам четвърт от естествените количества.

Дори и издръжливите маслинови дървета са в заплаха

" Положението е пагубно ", признава Хуан Луис Авила, производител на маслини от Хаен. " Тази година е застрашена освен реколтата, само че и бъдещето на маслиновите плантации ", споделя той. Няколкото горещи талази от последните седмици, доближиха до оптималната температура от съвсем 40 градуса и безусловно изгориха цветовете на доста дървета, изяснява още той. Голяма част от маслиновата годишна продукция, която нормално се прибира сред ноември и февруари, към този момент е изгубена, показва Авила. Според него ситуацията в никакъв случай до момента не е било толкоз неприятно.

Миналият сезон беше неприятен, а дефицитът на дъжд и горещите талази се усетиха още през 2022 година. Това беше и най-топлата година в Испания, откогато се водят метеорологични регистри. " Реколтата беше със 70% по-слаба спрямо предходни години ", споделя Авила. Той предвижда, че през идващия сезон реколтата евентуално ще бъде още по-слаба.

Не единствено Испания страда от сушата

През сезон 2021/22 година Испания към момента е произвеждала съвсем 1,5 млн. тона зехтин. През 2022/23 година това количество към този момент е било 680 000 тона - по-малко от половината по отношение на предходния. Ако мрачните прогнози се осъществен, през 2023/24 година още веднъж може да се стигне до огромни загуби.

Сушата в Европа трансформира захтина в първокласна стокаСнимка: Helge Sobik/imago images

Ситуацията не е по-добра и за производителите на маслини от Португалия и Италия. Това в допълнение подвига цените на зехтина на европейския пазар.

Някои испански производители даже са почнали да оферират нов артикул, в който смесват скъпоценния зехтин с надалеч по-евтиното слънчогледово олио. Тази примес е с по-изгодна цена. За разликата в съставките по отношение на елементарния зехтин може да се разбере само от дребния шрифт на етикета.

През 2021/22 година европейските аграрни производители са произвели малко под 2,3 млн. тона зехтин, съгласно статистически данни от Европейски Съюз. През 2022/23 година това количество към този момент е било малко под 1,4 милиона тона. Че секторът не е даже по-засегнат, се дължи на Гърция, където дефицитът на вода се усеща по-слабо. Това е и единствената европейска страна, която в последния сезон съумя да усили производството на зехтин.

Проблемите на маслинените плантации доведоха до рекордно повишаване на зехтина. Неговата стойност в Европа към този момент е приблизително с 50% по-висока, в сравнение с е била преди 12 месеца, сочи изследване на Европейски Съюз. Всичко това значи, че има риск зехтинът, който е незаменима част от средиземноморската кухня, да се трансформира в първокласна стока.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР