Горещото лято е любимият сезон на бактериите. То осигурява благодатни

...
Горещото лято е любимият сезон на бактериите. То осигурява благодатни
Коментари Харесай

Как да се храним в жегите, без да пипнем лятно разстройство

Горещото лято е „ обичаният " сезон на бактериите. То обезпечава плодородни условия за техния напредък, а комбинацията с влага е изключително удобна за развиването на микроорганизмите в храната. Резултатът е повече от жалък: провалени почивки, киснене в тоалетната и действителна заплаха от обезводняване и затруднения. Затова би трябвало да се внимаваме какво консумираме и по какъв начин го вършим.

От главно значение е персоналната хигиена. Измиването на ръцете преди и след тоалетна, хранене и подготвяне на храна е закон. Доброто разчистване на повърхностите, които са в
контакт с храната, е извънредно значимо. Редовно подменяйте гъбите, с които миете съдовете - в топлото време те се трансформират в същински разплодник на бактерии. Оставяйте ги да съхнат, по опция - на слънце.

Съхранението на храната също е от първостепенно значение. Не позволявайте на другите артикули да контактуват между тях, изключително значимо е това за месото и меките плодове и зеленчуци. Разпределяйте добре храната в хладилника и в случай че е належащо, използвайте обособени пакетчета или стречфолио. При пътешестване наложително си осигурете хладилна чанта, като в нея също опаковате по настрана храната. Ако нямате опция за хладилна чанта, по-добре вземете единствено пакетирани храни и добре измити плодове и зеленчуци. За дребните деца си остава разновидността да хапват подготвени пюрета, запечатани в бурканче, или да им приготвите инстантна каша.

Когато вие приготвяте храната, би трябвало да внимавате за следните значими неща:

1. Избирайте здрави плодове и зеленчуци, без петна и пострадвания.

2. Месото купувайте от тествани магазини и следете да положителния му тип и за периода на валидност.

3. По-добре не рискувайте с покупка на мляко от производители, които продават прясно мляко в бутилки на улицата. Може и да е по-качествено от купешкото, само че нито произходът, нито изискванията, в които е било съхранявано, могат да бъдат обезпечени. Същото се отнася и за яйцата.

4. Гответе храната задоволително дълго и на висока температура, с цел да сте сигурни, че нездравословните бактерии са унищожени. Внимавайте с храненето на открито!

Ако решите да хапнете на открито, помнете:

1. Подминавайте съмнителните на тип капанчета, изключително в случай че с вас ще се храни и дете.

2. Избягвайте да поръчвате пържени храни - не знаете дали мазнината във фритюрника е сменяна скоро.

3. Не се доверявайте на храна, която е не в сезона си, която е нетипична за мястото, на което сте.

4. Насипни сладоледи, дюнери и пици - постоянно с едно мислено и избягвайте да ги давате на децата, колкото и да упорстват. Рискът не си заслужава.

5. Внимавайте и с морските блага от съмнителни места.

6. Водата - тя е от извънредно значение. Освен за достатъчния банкет на вода денем би трябвало да следите и качеството и. Ако сте на път или на отмора, по-добре пийте бутилирана вода, а не от чешмата.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР