Горещите дни продължават у нас докъм 12-13 август, като още

...
Горещите дни продължават у нас докъм 12-13 август, като още
Коментари Харесай

Горещините продължават, но ето защо ги понасяме по-лесно

Горещите дни не престават у нас докъм 12-13 август, като още през днешния ден и на следващия ден у нас ще има регистрирани над 40 градуса. До безспорните оптимални температури за нашата страна от 44-45 градуса няма да се стигне, изясни пред Българска телеграфна агенция климатологът проф. Георги Рачев, който е учител в Геолого-географския факултет на Софийския университет " Св. Климент Охридски ".

Той напомни, че на 5 юли 2000 година в Пловдив е измерена температура от 45 градуса и това е най-високата температура, регистрирана в България.

Според него, хубавото в тази поредност от дни с наднормални и рекордни температури е, че въздухът е относително изсъхнал, като относителната мокрота в обедните часове е под 30 %. " Ако влажността беше двойно повече - 60 %, както е обикновено, на открито нямаше да се живее и извънредно тежко щеше да се понася горещината ", означи климатологът.

По нашето Черноморие постоянно има бриз и високите температури се понасят по-лесно, само че и на морето може да се получи топлинен или безоблачен удар, сподели проф. Георги Рачев. Слънцето е доста мощно и е доста високо над хоризонта. Затова и на морето би трябвало да се пие повече вода и да се носи шапка.

Винаги оптималните температури в България и интервалите с наднормални температури се следят, когато навлиза екваториален въздух от Северна Африка. Синоптичната конюнктура в този момент е такава и е повтаряща се, като над България се придвижва доста топъл, парещ и изсъхнал въздух, който покачва температурите, изясни проф. Георги Рачев. Той предвижда, че до 12-13 август оптималните температури в София ще са от 33 до 35 градуса. В неделя се чака у нас да има един " температурен връх ", а във вторник-сряда се обрисува " втори връх на топлината ", сподели климатологът.

Според него, тази неделя в региона на Видин и Плевен, както и в региона на Пловдив, Хасково и Димитровград температурите могат да доближат даже до 42-43 градуса. Поне към този момент няма да могат да доближат този температурен връх от 2000 година, само че ще го приближат.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР