Горещ дебат се заформи в НС днес, докато депутатите обсъждаха

...
Горещ дебат се заформи в НС днес, докато депутатите обсъждаха
Коментари Харесай

Скандал в НС за образованието: Стрелят по Белобрадова, искала да затрие яслите

Горещ спор се заформи в Народно събрание през днешния ден, до момента в който депутатите обсъждаха образованието и матурите. Народните представители спорят кой е факторът, който изхвърля децата от учебно заведение и ги прави новобранци, както и дали да има повторение на класовете и шансът да има покачване на оценките на матурите. 



Депутатът от Демократична България Елисавета Белобрадова провокира бурни реакции, откакто отсече, че главният фактор за неналичието на обучение, който стопира децата от учебно заведение е обществената среда и бедността. Тя твърдо застъпи тезата, че повтарянето на класовете поради слаб триумф не взема решение казуса и не оказва помощ за нищо. 

Социалният резултат е от извънредно значние. Дете, което е оповестено за новобранец в ранните си етипа на обучение, мъчно ще излезе на по-късен стадий. Допълнителното занятие и специфичните грижи за този вид деца е решение, заявия тя. 

Как гледаме на децата, които не се оправят с учебното заведение и по какъв начин поддържаме учителите?, попита депутатката. Предлага се методика повторение на класа, само че няма доказателство, че повтарянето оказва помощ те да подобрят уменията и знанията си. Една група от децата, посещаващи учебно заведение, даже не схващат какво се приказва в клас, тъй като майчиният им език е друг, има и деца на сезонни служащи, изброи уязвимите групи Белобрадова.

Образованието е директно обвързвано с техния обществен статус. Бедността значи по-ниско равнище на занния и умения, отсече депутатката.

Изоставането носи голямо отрицателно въздействие. Това закъснение в никакъв случай не може да бъде наваксано, в случай че детето не усвои набора от познания и умения, продължи Белобрадова.

Предстои ни дълъг диалог. Тук не просто приказваме за необразовани деца, а такива с непознат майчин език, които отсъстват, които ги няма, те изобщо не схващат какво се приказва, те не са в класната стая, приказваме за деца със характерни отклонения, влезе в разногласието демократката. 

И отсъди, че доста по-рано, преди детето да влезе в системанта на ранното образдевонаи – не сме си свършили работата в предучилищния стадий, дажге преди този момент. Няма по какъв начин да решив Работата би трябвало да се свърши в първите 4 години

Не сте осведомени самите родители какво реализират против интереса на своите деца, съобщи Костадинов

Бившият учебен министър Красимир Вълчев обаче непосредствено нападна Белобрадова, като уточни, че съществена причина не е бедността, не е обществено икономическия фактор. Основният фактор е обществено културният. Отношението на родителите към образованието на децата, това е вежното, акцентира той. 

Неосигуряване на право за предучилищна, навестяване на учебно заведение. Чувам тая теза, само че главната причина не е бедността. Той даде за образец Смолян – с едни от най-високите просветителни резултати. Според Вълчев, доста родители употребяват обществените помощи за цигари и алкохол, не за обучение на децата си. Терминът естествена безработица – не работят тия, които не желаят, заключи той.

Особено изострен бе Христо Проданов от Българска социалистическа партия. Г-жо Белобрадова, получавате ли най-малко бонбоните от Център за демократични тактики или от Америка за България? Когато казвате – да свършим работата в предучилищна възраст, само че какво значи да си свършщим работата. На тази възраст работят най-вече родителите и детски градини. Тази обществена система мотив за злоба от други страни, а вие желаете да затриете яслите, разгневи се депутатът. 

Молят ни да не допуснем това, което вие с вашите демократични Неправителствени организации желаете да извършите. Вие желаете да закриете детските ясли, повтори той.

Когато цитирате демократични опорки, сещайте се къде се намирате. Това тук е България, изригна Проданов.

Вие ме наведохнте на забавен случай. Разговарях с директорка на малко българско школо – най-голямото българско учебно заведение в Америка. Там са въвели система, с цел да запазят езика. Системата на това, че учебното заведение почнало от 1 клас, най-после одобряват 3  годишни, след това 2 годишни, с цел да се резервира езикът. Предучилищното обучение е главно за езикова поддръжка. Защото имаме доста малко деца с достъп до нея, приключи той.

На изявлението на Вълчев, Белобрадова съобщи, че данните в действителност сочат, че има ясна взаимозависимост сред обществения статус и образованието – има проучвания. Белобрадова поддържа тезата на Костадинов за родителите, които не спомагат бг езика да се резервира, тъй като няма надзор.

Твърдите, че повторението не е глоба, вие казвате, че повторението е глоба, само че не санкционирате родителите, санкционирате самото дете,това е проблем, сподели тя.

Редно е след 2-и клас да се повтаря, първи клас не е по-трудно, не по този начин мислят учителите. Да, част от децата може да се почувстват новобранци. Това е мнението на такива като мен, които имат достатъчно  години в учебно заведение. Кой да обезпечи поддръжка? Училището ли да обезпечи финансова поддръжка, имаме какво да осигурим на институциите, само че жертвите са децата, заключиха други депутати.

 

 

 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР