Горенето на отпадъци е утвърдена европейска практика и даже България

...
Горенето на отпадъци е утвърдена европейска практика и даже България
Коментари Харесай

Нено Димов: В ЕС се горят много повече отпадъци отколкото в България

Горенето на боклуци е одобрена европейска процедура и дори България изостава от нея като изгаря едвам 3% от отпадъците при приблизително 28% за Европейския съюз. Това разгласи в ефира на " Канал 3 " министърът на околната среда и водите Нено Димов. Допълни, че България би трябвало да доближи до най-малко 25% изгаряне на боклуци.

Посочи въпреки всичко, че не всяка централа е пригодена да изгаря боклуци.

В отговор на въпрос заяви, че в понеделник е срокът, в който би трябвало да са подготвени резултатите от проверакта, разпоредена от прокуратурата в няколко теца след митинг на поданици на Перник. Още при започване на инспекцията бе открито, че в ТЕЦ-Република в Перник и в Топлоелектрическа централа " Брикел " в Гълъбово, и двата на предприемача Христо Ковачки, се изгарят боклуци, за които инсталациите нямат издадено позволение.

По думите му в пернишкия тец към този момент има съвсем ежедневен надзор, в " Брикел " били ситуирани камери за следене на площадката, на която се складира гориво, тъй че общината и районната екоинспекция да могат да наблюдават протичащото се. Посочи, че към този момент на второ четене в отрасловата комисия в Народното събрание са утвърдени законови текстове, с които всички тецове ще бъдат задължени да слагат камери, от които да може да се прави отдалечено наблюдаване.

Димов заяви, че все още по декларирани капиталови планове за горене на боклуци има 10 решения да не се прави оценка за влияние върху околната среда, по девет поръчки има отвод, а в пет от случаите е поискана екооценка.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР